Izvor: Jutarnji.hr

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su dve osobe, izveštava Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije.

Ministar turizma Gari Kapeli obratio se javnosti i objavio da se hoteli u Hrvatskoj ponovo otvaraju, zavisno od mogućnosti i dolazaka turista.

"Videli ste ovih dana povećan dolazak turista, zahvaljujem se službama Slovenije i Hrvatske što su uspele stvore zonu koja je sigurna i da slovenski turisti u sve većem broju dolaze u RH. Dolaze vlasnici apartmana, firmi, s određenim razlogom", kazao je.

Kapeli je rekao da se radi platforma, veb-aplikacija koja će na neki način kontrolisati turizam, tj. turisti će ranije ispuniti formular i više neće morati da čekaju toliko na prelazak granice.

"Ispunjavanjem unapred će na granici prolaziti u svega nekoliko sekundi", kaže Kapeli.

"Deo turista koji su trebali da dođu, ali su otkazali, opet rezervišu za jun".

Kako je istakao, najvažnije je da znaju šta turiste očekuje kada dolaze u RH, kvaliteta zdravstva, gde mogu da se jave, dobiju obaveštenje na granicama i taj deo je definisan.

Što se tiče svih segmenata turizma, kako se ponašati u hotelu pri dolasku, beskontaktne rezervacije hotela, šta ako turisti idu u bazen ili na plažu, postoje definitivno na engleskom jeziku sva objašnjenja.

"Turisti koji dolaze neće moći da kažu da ne znaju kako da se ponašaju u Hrvatskoj", jasan je Kapeli.

"S trećim zemljama sve zavisi o dogovoru na nivou EU. Mi pokušavamo da poštujemo protokl koji je dogovoren na nivou EU, ali poštujući i bilateralne dogovore kao što smo imali sa Slovenijom", kazao je.

Foto: Foto: depositphoto/Geribody

Jednom kada dobijete odgovor kroz aplikaciju i kad ste se prijavili gde ćete da boravite u Hrvatskoj, to važi sve dok važi ova mera.

Zašto nema strožih mera za turiste?

Na pitanje zašto Hrvatska nema nikakve mere opreza prema stranim turistima, epidemiolog dr Krunoslav Capak je kazao da to nije istina.

"Napravili smo preporuke za građane koji prelaze granicu o ponašanju u prvih 14 dana. Hrvatska ima najbolju epidemiološku situaciju od svih ostalih zemalja koje se promovišu turistički", tvrdi Capak.

Infektolog dr Alemka Markotić kazala je da ne stoji princip da se radi stotine hiljada testova.

"Koncepti su bili razni, većina zemalja je išla prema izolaciji i samoizolaciji. Imunitet populacije je jako nizak. To nam dokazuje da čak i tamo gde nije bilo mera, da je trebao da postoji puno bliži kontakt da bi se infekcija prenosila", kazala je Markotić.

"Ne možemo stalno da glumimo policiju, jurimo ih po plaži i pratimo kako će da se ponašaju", dodala je.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.