Izvor: B92

Sa sve toplijim vremenom, vlade i stručnjaci širom sveta navode preporuke za ispravno ponašanje na plaži. Trenutni konsenzus nalaže da su aktivnosti na otvorenom koje omogućavaju društveno distanciranje jedan od sigurnijih načina da bezbedno provedete vreme na plažama, a isto kažu i američki stručnjaci.

"Prostori na otvorenom manje su pogodni za širenje virusa od zatvorenih prostorija", rekao je dr Ameš Adalja, viši naučnik u Centru za zdravstveno osiguranje Univerziteta Džon Hopkins.

Profesorka Linsi Mar, profesor inženjerstva na "Virdžinija teku", koji je specijalizovan za prenos zaraznih bolesti u vazduhu, kaže da bi poseta plaži trebalo da bude u redu - sve dok ste u stanju da održite socijalnu distancu.

"Dobra vest je da virus relativno brzo odumire na direktnom suncu", rekla je ona, dodajući da na plaži često postoji vetar koji pomaže raspršivanju virusnih čestica u vazduhu. Ali nijedna aktivnost neće biti potpuno bez rizika, to zavisi od vaše individualne tolerancije na rizik. Kao i većina stvari u vreme kovida 19, pravila koja se odnose na pristup plaži, korišćenje i bezbednost često se menjaju i verovatno se razlikuju u zavisnosti od države, grada pa čak i plaže.

Foto: GettyImages, Stephanie Keith / Stringer

Najposećenije plaže otežavaju održavanje udaljenosti i povećavaju verovatnoću produženog izlaganja virusu. Možda ćete morati da se krećete po pretrpanom parkingu, ili uskom stazom ili stepeništem za pristup pesku.

Stručnjaci navode da izbegnete plažu ukoliko vidite da je njen parking relativno popunjen.

Pranje ruku, izbegavanje dodirivanje lica i održavanje socijalne distance jednako su bitni na plaži kao i bilo gde drugde. Iako mnogo toga o prenosivosti koronavirusa ostaje nejasno, prenošenje vodom je manje verovatno.

Što se tiče ostalih površina na kojima možete naići na plaži, kao što su iznajmljene ležaljke i kajaci, ili čak igračke na plaži, američki stručnjaci ipak naglašavaju da treba biti oprezan.

Foto: GettyImages, Milos Bicanski / Stringer

Ne preporučuju deljenje opreme izvan vašeg domaćinstva – poput frizbija ili lopte, a pre nego što iznajmite opremu, pitajte da li je ovaj predmet očišćen i dezinfikovan posle upotrebe. Ako nije ili niste u to sigurni, preporuka je da se ne koristi ta oprema, navodi "Njujork tajms".

Preporuke centara za kontrolu i prevenciju bolesti uključuju smernice poput redovnog čišćenja i dezinfekcije, operativne toalete i velike zalihe za pranje ruku. Ali kupači na plaži trebalo bi svakako da provere sve objekte kad prvi put stignu na plažu, da vide da li su toaleti čisti i da li plaža i njeni objekti mogu da omoguće socijalno distanciranje.

Uvek je pametno poneti vlažne maramice i dezinfekcione maramice, nositi masku, zatvoriti poklopac WC šolje posle korišćenja, ako je moguće, i temeljno oprati ruke. Preporučuju i da otpatke ponesete kući umesto da koristite kante za smeće na plaži.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.