Izvor: B92

Upravni odbor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) je na sednici zaključio da su turističke agencije kadrovski i organizaciono spremne za realizaciju svih ugovorenih turističkih putovanja za predstojeću letnju turističku sezonu.

Turističke agencije počeće sa realizacijom ugovorenih turističkih putovanja prema većini država u kojima tradicionalno borave naši turisti krajem juna i početkom jula meseca, saopštila je YUTA. Pri tom će agencije voditi računa o bezbednosti putnika i dodatno posvetiti pažnju što kvalitetnoj realizaciji ugovorenih putovanja u skladu sa propisima. Ovde konkretno misle na to da će naći način da zbrinu i putnike kojima se tokom putovanja dogodi da se razbole od covida 19 pošto takvi slučajevi nisu uključeni u zdravstveno osiguranje osiguravajućih kuća.

"Nigde u svetu nije uključena ni korona, ni SARS, ni HIV u putno osiguranje. Sve osiguravajuće kuće pokrivaju sve aktivnosti do sumnje na koronavirus, pa i samo testiranje na njega, ali kada se ustanovi da je u pitanju korona, onda to više nije njihova nadležnost. Problem nastaje oko karantinskih troškova jer zakupi hotela su jako skupi i troškovi bi se kretali između 100 i 150 evra dnevno po čoveku, plus sve analize koje bi osiguranje pokrilo", objašnjava za b.92.net direktor YUTA-e Aleksandar Seničić.

Kako je rekao za naš portal, trenutno se razmatraju dve opcije kako bi se i taj problem rešio.

"Ukoliko dođe do razboljevanja naših putnika na turističkim destinacijama, probaćemo da ih o trošku RFZO obezbedimo prevoz za Srbiju gde bi posle bili u karantinu ili, kao što trenutno pregovaramo sa Grcima, da osiguravači zakupe neki karantinski prostor, a da Grci preuzmu deo troškova ztog zakupa. Do 15. juna ćemo imati protokole za zemlje EU, kao i tranzitne zemlje poput Makedonije i Hrvatske, pa ćemo više znati.

Turističke agencije još nisu sve počele da rade, dosta ih radi u skraćenom kapacitetu i uglavnom daju informacije o zamenskim vaučerima. Konkretno, agencija Argus tours neće raditi do 25. maja, dok Blue travel ima samo dežurstvo, mada su na njihovim sajtovima uredno objavljene ponude sa cenama.

Pošto nema ponude, nema ni potražnje za aranžmanima.

Foto: depositphoto/romablack

Nije bilo zatvaranja agencija

Prema njegovim rečima, ni jedna agencija u Srbiji još nije zatvorena, a nema ni naznaka za takvo nešto. Međutim, ako se dogodi da na letnjoj destinaciji dođe do zatvaranja hotela ili agencije posrednika, ili ovebooming, odnosno popunjenosti kapaciteta, to reguliše Zakon o turizmu.

"Prema zakonu, agencije su dužne da ponude smeštaj u hotelima iste ili više kategorije u istoj regiji, ali klijent može da odluči da putovanje odloži za sledeću godinu", ističe Seničić.

S.Vasić

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.