Izvor: B92, Tanjug

Kako bi se državljani Srbije iz inostranstva vratili u Srbiju, moraće da na granici pokažu PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici protokol ulaska državljana Srbije i stranih državljana u Republiku Srbiju, u skladu sa epidemiološkom situacijom i zaštitom stanovništva od zarazne bolesti kovid 19.

Državljani Srbije mogu da uđu u našu zemlju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 72 sata. Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, svi naši državljani, bez izuzetka, moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana, saopšteno je iz Vlade.

Što se tiče stranaca koji dolaze u Srbiju, proces za ulazak u našu zemlju biće nešto komplikovaniji.

Oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova – negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i potvrdu koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ova potvrda može se pribaviti u našoj ambasadi ili konzulatu u zemlji iz koje strani državljanin dolazi, dodaje se u saopštenju Vlade..

Šta struka kaže za decu?

"Za decu starosti do 12 godina test neće biti potreban", kaže za Tanjug član Kriznog štaba Branislav Tiodorović i dodaje da će strani državljani koji nemaju test i koji moraju da idu u izolaciju morati da dostave gde odsedaju, odnosno adresu na kojoj će boraviti.

Ova mera biće na snazi do 31. maja, a nakon toga u zavisnosti od epidemiološke situacije proceniće se da li će se mera ublažavati.

"Od procene epidemiološke situacije zavisi da li će se mera ublažavati posle 31. maja", kazao je Tiodorović.

Inače, već su u mnogim zemljama poznate cene testova, pa i u Srbiji.

Ako želite da idete izvan granica naše zemlje u državu u kojoj je za ulazak neophodan negativan test na koronu, moraćete da platite oko 6.000 dinara ili oko 50 evra. U Bosni i Hercegovini za testiranje treba izdvojiti dvaput više, odnosno oko 100 evra, dok je cena ovog testa u Sloveniji samo 20 evra.

U Hrvatskoj, prenosi Blic, za ovaj test treba izdvojiti čak 200 evra.

"Test košta 1.506 kuna. Ne trebate se najavljivati. Samo dođite u naš drive-in s maskicom, uzećemo vam bris i podatke i rezultati su gotovi za 24 sata", rekli su novinarima portala Index.hr u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

U Austriji je taj test samo 10 evra jeftiniji, dakle za njega je potrebno izdvojiti 190 evra. U Grčkoj ovaj test, bar za sada, košta od 120 do 300 evra.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.