Foto: Gettyimages/ Bruce Bennett / Staff
Foto: Gettyimages/ Bruce Bennett / Staff

Zbog koronavirusa do 30. juna otkazano dva miliona letova

Podeli

Do kraja juna u svetu je, zbog pandemije koronavirusa, otkazano više od dva miliona letova, što će naneti gubitke od oko 252 milijarde dolara, navodi se na sajtu Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA).

Otkazivanje letova jedna je od mera na koju su međunarodne agencije za vazdušni saobraćaj bile prinuđene zbog pandemije koronavirusa, a preduzele su i druge, kako bi zaštitile svoje zaposlene i putnike.

Međunarodnja asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA), čija je članica i Er Srbija, objavila je na svom sajtu koji su aerodromi u svetu zatvoreni i koji letovi su sve obustavljeni, ali i smernice putnicima kako da se ponašaju, ako već moraju da putuju.

Takođe na sajtu je objavljeno i da je do kraja juna otkazano više od dva miliona letova, što će naneti gubitke od oko 252 milijarde dolara.

Navodi se i da IATA prati sva dešavanja o razvoju bolesti, zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, i da će u skladu sa tim izdavati dalja saopštenja.

"Ostanite jaki. Prebrodićemo ovu krizu i nastaviti da povezujemo svet", izjavio je glavni izvršni direktor (CEO) IATA Aleksandar de Junijak.

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) otkazala je sve planirane posete i sastanke svojih zaposlenih, a angažovano je nadležno osoblje koje je u stalnom kontaktu sa kolegama kako ne bi došlo do rizika za bezbednost vazdušnog saobraćaja.

EASA navodi i da je napravljena lista aerodroma koji se nalaze u najrizičnijim oblastima, gde je mogućnost transmisije virusa veoma visoka.

Na toj listi su označeni svi aerodromi u Iranu, Južnoj Koreji, Turskoj, kineskoj provinciji Hubej, kao i aerodromi iz najugroženijih regija Italije, Španije, Austrije, Francuske, Nemačke i nekoliko američkih saveznih država.

Takođe, na sajtu se navodi i kako bi osoblje aviona trebalo da se ponaša tokom i posle leta.

strana 1 od 751 idi na stranu