Izvor: B92

Porto i Lisabon su svakako prvi izbor svih onih koji putuju u Portugal, ali u ovoj zemlji postoje još mnoga mesta zbog kojih bi joj se trebalo iznova i iznova vraćati. Zato kad se pomislite na bajkovite ulice ukrašene šarenim kućama, neodoljive poslastičarnice, raskošne bašte i kulturno i istorijski bogate centre - znajte da toga ima širom Portugala.

Gimarais

Ovaj grad je kroz istoriju imao veliki značaj za Portugal da ga još nazivaju i "gradom-kolevkom Portugala". Nalazi se oko 50 kilometara od Porta, pa je pristupačan i onima koji bi ga posetili samo na dan ili dva dok su u Portu na odmoru. Unesko je odavno shvatio istorijsku važnost ovog grada, pa je veoma važno ne propustiti da prošetate kaldrmisanim ulicama starog dela grada, a posebno ne zamak prvog kralja ove zemlje - Afonsa Prvog od Portugala.

Aveiro

Ovaj grad neodoljivo podseća na Veneciju. Zbog toga je vožnja gondolama kroz kanale svakako jedna od stvari koje treba učiniti, jer kao i kroz italijanski grad, i kroz ovaj ima mnogo toga da se vidi. Prva primetna razlika ova dva grada je ta što je Aveiro ukrašen, šaren, svetlih i bleštavih boja, pa je dovoljno samo šetati gradom i biti u "muzeju arhitekture" kojim dominira secesija.

Koimbra

Koimbra je studentski grad, pa će mnogi reći da je za mlađe turiste. Ipak treba dodati da je ovaj grad za svakoga ko želi da obiđe univerzitet osnovan 1290. godine. Ovaj grad se nalazi na sat od Porta i dva od Lisabona, pa je kroz svoje postojanje postajao sve jači trgovinski centar, a potom i kulturno-istorijski što je danas. Jedna od zanimljivosti u gradu koja ostavlja najjači utisak svakako je, pored univerzitetskog kampusa koji je pod zastitom Uneska, Fado serenada.

Tomar

Ovaj grad je veoma popularan među domaćim turistima, ali za strance ovaj grad je najprivlačniji zbog veze sa Templarima i uopšte mračnom istorijom 12. veka. To naravno jeste jedna od značajnih atrakcija grada, ali treba obići i razne karnevale i festivale koji se održavaju u gradu. Većina je u vezi s religijskim, odnosno paganskim običajima, ali za one koji vole tradiciju ovo bi bile zanimljive manifestacije.

Sintra

Dragulj Portugala koji je udaljen od Lisabona oko 40 minuta vožnje, zapravo je grad dvoraca. Sintra nudi atmosferu i pejzaž kao iz bajki, a Lord Bajron je smatrao da je upravo Sintra najzanosnije mesto na svetu. Ovde se nalazi dvorac koji se smatra jednim od čuda Portugala, a okružen je šumskim predelima, egzotičnim baštama i sve to uz pogled ka Atlantskom okeanu

Obidos

Drevni gradić izuzetnog šarma koji su obožavale portugalske kraljice. Upravo je ovaj grad kralj Dinis poklonio svojoj budućoj supruzi Izabeli, kao svadbeni dar. Izabela je doprinela tome da grad postane jedan od najlepših portugalskih mesta sa belim kućama. Obidos nije samo šarmantan zbog svojih uskih uličica, već i zbog istorijskih zdanja koja su pretvorena u moderne knjižare, prodavnice artisan čokolade i likera od višnje.

Evora

Ovaj grad je za one koji vole malo jezivije priče, jer u Evori postoje ostaci rimskog hrama koji datira iz prvog veka nove ere. On se vezuje i za jednu mračnu epizodu kada je za vreme inkvizicije korišćen za pogubljenje. Pored hrama atrakciju mesta čini i Kapela od kostiju (Capela dos ossos) koja se nalazi u crkvi Sao Francisko (Igreja de sao Francisco). Ova crkva je u potpunosti obložena ljudskim kostima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.