Foto: depositphotos/ val_th
Foto: depositphotos/ val_th

Zavirite u mističnu građevinu ekscentričnog vlasnika

Podeli

Kulturni predeo Sintre čini svetsku baštinu pod zaštitom Uneska, a baš u Sintri se krije jedna od najfascinantnijih palata na svetu.

Imanje na kome se nalazi Kvinta de Regalerija, u portugalskoj Sintri, promenilo je mnogo vlasnika dok ga krajem 19. veka nije kupio milioner Antonio Augusto Karvalo Monteiro.

Ekstravagantni Monteiro želeo je palatu koja će prezentovati sva njegova nesvakidašnja interesovanja. Tada je unajmio italijanskog arhitektu Luiđija Maninija, koji je veštim projektovanjem uspeo da spoji elemente različitih epoha, pa se na građevini prepoznaju i antički i gotski i renesansni, ali i islamski arhitektonski elementi.

Manini je takođe uspeo grandioznu palatu da uklopi sa okolnom prirodom.

Međutim, ekscentrični vlasnik bio je fasciniran ne samo različitim stilovima arhitekture, bio je opčinjen alhemijom, masonima, templarima i rozenkrojcerima, a čitava palata zajedno sa parkom baš to i "govori" svakome ko uđe na imanje.

Najčuveniji objekti na imanju su dva bunara koja su služila za inicijaciju i koristila su se u ceremonijalne svrhe tokom izvođenja različitih rituala.

Bunari su povezani sa lavirintom tunela koji vode do nekih delova parka, a park je posebna priča.

Pećine, jezera i fontane - sve se to našlo na imanju, a u savršenom skladu sa prirodom dobija se utisak imaginarnog sveta koji vas uvlači u sebe, piše National geographic.

strana 1 od 568 idi na stranu