Izvor: B92

Kruzer Astorija postoji još od 1944. godine, a u početku je nosio naziv Stokholm i bio je najveći brod napravljen u Švedskoj u to doba. Prvo putovanje ovog putničkog broda bilo je 21. februara 1948. godine kada je isplovio iz Geteborga ka Njujorku,a poslednje je planirano u oktobru ove godine.

Za više od 70 godina provedenih na moru, kruzer Astorija je imao burnu prošlost, a najpoznatiji je po jednoj od najvećih pomorskih katastrofa.

Kruzer Stokholm, tj. Astorija je 25. jula 1956. godine napustio Njujork i krenuo ka Geteborgu. Brod se kretao duž obale Nantaketa, a sve je bilo prekriveno gustom maglom. U isto vreme je i brod Andrea Dorija, sa svog puta iz Đenove prolazio tuda.

Kapetani brodova su u poslednjem minutu pokušali da promene putanju, ali to je dovelo do toga da Stokholm udari u sredinu drugog broda, a kako je bio napravljen kao ledolomac, gotovo da je prepolovio Adrea Doriju, kada je stradalo 46 osoba i još pet članova posade sa kruzera Stoklolm.

Drugi brodovi su odmah pritekli u pomoć i tada su spasena 753 putnika pre nego što je Andrea Dorija potonula. Iako takođe veoma oštećen, Stokholm je uspeo da sa Dorije spase još 500 ljudi.

Stokholm je obnovljen i prodat istočnonemačkoj vladi šezdestetih i tada je dobio novo ime Volkerfreundshaft, što znači "prijateljstvo naroda".

Komunistička partija je brod namenila za putnička putovanja zvaničnika stranke, koji su obilazili Baltičko more i Kubu. Kako bi sprečili da neko dezertira, nije bilo dozvoljeno da svi članovi porodice putuju u isto vreme. Ali čak ni to nije sprečavalo ljude da potraže slobodu u narodima preko "zapadnih voda".

Švedska je na brod, koji se kasnije do 1985. zvao Volker, smestila izbeglice. Brod je trebalo da bude izbačen iz upotrebe još tada, ali je vlast shvatila da im treba mesto za izbeglice iz arapskih zemalja u Aziji.

Kruzer Astorija su 2008. godine napali pirati. Napad se dogodio u Adenskom zalivu duž obale Somalije. U tom trenutku na brodu je bilo 450 putnika, a napad je nakod četiri sata okončan kada su letelice pritekle u pomoć.

Za sada je planirano da poslednja plovidba bude 18. oktobra 2020. godine, a nakon obilaska Norveške i aurore borealis, kruzer Astorija će zauvek biti usidren.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.