Izvor: B92

Početkom 2020. godine u Srbiji su donete brojne novine u oblasti turizma kojima će, između ostalog, biti pogođeni turističke agencije i građani. Šta zapravo donose novine Pravilnika o garanciji putovanja i 'jedinstvene cene aranžmana'?

Iako su mnogi komentarisali da će ovim izmenama cene aranžmana biti više, predsednik Jute Aleksandar Seničić je za 92 putovanja objasnio da će to biti samo prividno poskupljenje.

"Cene aranžmana će biti veće, ali samo statistički. 'Jedinstvena cena putovanja' znači da će sve one takse i prikriveni troškovi morati da budu deo cene", rekao je on i objasnio da više neće biti mogućnosti prodaje, na primer, cene avionske karte za 30 evra, ukoliko je naknadno potrebno izdvojiti mnogo više zbog avionske takse.

"Cene će samo naizgled biti skuplje, a zapravo ste vi to sve već plaćali", kaže Seničić i olakšava dilemu mnogima, koji će od sada zbog 'jedinstvene cene' na samom početku znati šta sve plaćaju i koliko - bez prikrivenih troškova.

Foto: depositphotos/ librakv

Ono što je takođe naglašeno jeste da se boravišne takse zemalja u koje idete, poput Turske koja takse uvodi od aprila, neće naći u okviru cene aranžmana jer se po pravilima ta taksa naplaćuje u smeštaju u kojem ćete boraviti. Ipak, agencije su dužne da vas obaveste o visini boravišne takse.

"Treba pažljivo čitati ugovore sa agencijama, a posebno onaj deo u kojem piše šta je uključeno u cenu, a šta ne", savetuje predsednik Jute.

Ono što će predstavljati problem kada se radi o 'jedinstvenoj ceni' jeste nemogućnost bilo kakve promene ugovora ili aranžmana, već ugovor mora da bude poništen da bi se napravio novi dogovor.

Do sada je kod promene ugovora agencija pravila problem ukoliko nešto treba da se vrati putnicima, a sada neće postojati čak ni mogućnost doplate za neku uslugu, osim ukoliko se ne napravi potpuno nov ugovor.

'Jedinstvena cena' putovanja će značiti da će putnici provoditi mnogo više vremena na šalterima agencija sve dok ne dođu do onoga što oni žele, kako ne bi dolazilo do situacija da dvoje ljudi koji žele apartman dovoljno prostran za četiri osobe moraju da doplate i prevoz za još dve osobe jer je takva 'jedinstvena cena' uz apartman koji žele.

Foto: depositphotos/ gstockstudio

Početkom ove godine na snagu je stupio i novi Pravilnik o garanciji putovanja, koji neće uticati na cene aranžmana i turiste osim ukoliko iz nekog razloga ne bude potrebno vraćanje novca.

Ranijih godina osiguravajuće kuće nisu isplaćivale osiguranja zbog toga što ugovori nisu bili jasno definisani, ali sada postoje jasni i čvrsti ugovori koji služe kao garancija.

"Povećanje depozita osiguranja pruža turističkoj inspekciji bolju kontrolu, a samim tim predstavlja preventivu za nepredviđenje okolnosti", objasnio je Seničić i dodao da će onda kada agencije ne budu imale uplaćen depozit osiguranja biti jasno da se radi o finansijskim problemima agencije, što će odmah biti ispitano.

Kako navode "Novosti", turistički inspektori su utvrdili da je sve u redu sa dokumentacijom agencije "Flaj Flaj" sedam dana pre nego što je bankrotirala, a agenciju SAB inspektori su posetili dva dana pre nego što je 6.000 turista ostavila na ulici, ali Seničić navodi da je nakon toga 80 odsto putnika isplaćeno u potpunosti, dok su ostali dobili povraćaj od 70 odsto uplate.

Promene Pravilnika garancije putovanja i uvođenja 'jedinstvene cene' aranžmana na snagu su stupile 1. januara 2020. godine, a nekoliko agencija koje je pozvala redakcija 92 putovanja su umesto odgovora prosleđivali novinare ka PR službi, što dovodi u pitanje da li zaposleni u agencijama uopšte znaju kako ove promene funkcionišu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.