Foto: depositphotos/ sergeydolya@gmail.com
Foto: depositphotos/ sergeydolya@gmail.com

Mesecima ne izlaze iz domova: Da li je moguće prilagoditi se najhladnijem mestu na svetu?

Podeli

Mnogi tvrde da je Ojmjakon najhladnije naseljeno mjesto na Zemlji. Reč je o selu koje se nalazi u istočnom delu Sibira.

Najniža temperatura izmerena je u februaru 1933. godine , a iznosila je 71,2 stepena ispod nule. To je broj koji ćete videti napisan na brojnim suvenirima u Ojmjakonu. Iako nikad više nije izmjerena ovako nista temperatura, zime su ovde poprilično oštre, pa je tako normalno da u januaru bude 50 stepeni ispod nule.

Nekada je Ojmjakon bilo mjesto na kojem su se stočari zaustavljali kako bi napojili irvase u obližnjem termalnom izvoru koji se nikad ne zaleđuje, ali danas je ovde dom za oko 500 stanovnika. Život u zimskim mesecima nije lak, ali stanovništvo se prilagodilo ekstremnim uslovima.

Zemlja je trajno zaleđena tokom cele godine i gotovo ništa ne uspeva, pa se stanovništvo uglavnom hrani ribom, irvasima i konjskim mesom kao i mlečnim proizvodima. Takođe, u šumi skupljaju divlje bobice koje mešaju sa smrznutim mlekom kako bi dobili ojmjakonski specijalitet nalik na sladoled kyorchekh.

Ovde nije dovoljan samo jedan par rukavica ili jedan kaput. Stanovništvo se oblači slojevito, ali sa mnogobrojnim komadima odeće. Ni činjenica da ne mogu upaliti motore automobila uopšte ne iznenađuje, ni što avioni ne mogu da poleti. U toku surove zime, stanovništvo izlazi iz svojih domova samo ako baš mora.

Čist vazduh i domaća hrana bez industrijske prerade doprinose zdravlju Ojmjakonaca, koji u proseku dugo žive. Na hladnoće su naviknuti čak i psi, a sibirski haskiji navodno mogu da spavaju i na otvorenom na temperaturama od -50 stepeni.

strana 1 od 1381 idi na stranu