Foto: depositphotos/ ozimicians
Foto: depositphotos/ ozimicians

Najvažniji prelaz između Istočne i Zapadne Nemačke postaje trg?

Podeli

Vlasti Berlina planiraju da na jednom od najvažnijih istorijskih "tačaka" u Berlinu naprave javni trg.

Jedna od prvih stvari na koju ljudi pomisle kada se radi o Berlinu jeste Berlinski zid koji je nekada razdvajao Istočnu i Zapadnu Nemačku. Najpoznatiji prelaz između podeljene Nemačke bio je "čekpoint Čarli", a sada vlasti planiraju da na ovom mestu naprave trg.

Ipak, nije planirano da se izbriše sećanje na taj deo istorije, već je ideja da se na tom mestu napravi muzej posvećen Hladnom ratu, koji je zvanično trajao od 5. marta 1946. do 26. decembra 1991. godine.

Prema navođenju nemačkih medija, trenutno je u okolini ovog mesta mešavina raznih državnih i privatnih spomenika koji dnevno posećuje hiljade turista dnevno. Zato je plan da se napravi prostor za sve te posetioce i da se napravi jedan zvanični muzej o Hladnom ratu, piše "Travel and leisure".

Potrebno je da se ovu ideju usvoji gradski parlament, jer je i ranije bilo polemika oko preuređenja prostora oko ovog mesta.

"Uz učešće građana, postavljeni su putevi za budićnost ovog važnog mesta", izjavila e Ketrin Lompšer, senatorka za urban razvoj.

Čarli čekpoint je istorijski veoma važna lokacija i mnogima je još uvek "bolna tačka". Zbog toga je u februaru ove godine odlučeno da ne sme da se gradi neboder u funkciji hotela u blizini nekadašnje granice Istočne i Zapadne Nemačke.

Iako je ovo postala veoma značajna i turistička ponuda grada, Nemci žele da turistima približe svoju istoriju, a ne da se od toga napravi posao, pa je tako prošlog meseca zabranjeno glumcima da oblače američke uniforme, jer se saznalo da su turistima naplaćivali kada bi se slikali sa njima.

strana 1 od 1431 idi na stranu