Izvor: B92

Grad Trento, koji se nalazi u istoimenom okrugu nekada je nosio naziv Trident, a u istoriji je poznat po Tridenskom saboru koji je održan u 16. veku.

Pored Rima, Venecije, Firence i Milana teško je da se neki od gradova istakne i privuče turiste iako ima mnogo razloga za to, a za posetu Trentu je dovoljno ovih sedam.

Dvorac Buonkosiljo

Fascinantni dvorac nekada je služio kao dom vladara Trenta i regije, a različitom izgledu dvorca svakako je doprinelo i to što je nadograđivan kroz godine. Unutar njega nalaze se prekrasne freske i oslikani zidovi, a iz dvorišta pogled se pruža ka okolnim planinama.

Katedrala u Trentu

Smeštena u samom srcu grada, katedrala je izgrađena još u 11. veku , a u 14. veku je obnovljena i preuređena, pa je postala bogatija za mnoge freske. Kasnije je ponovno nadograđivana i od tada je krase dve gotičke kule.

Ulica Belanzani

Kreće od katedrale, a jedna je od glavnih ulica starog grada koju odlikuje fina arhitektura i veliki izbor radnji i dobrih restorana. Kada se radi o arhitekturu, ovde dominiraju zgrade iz 15. i 16. veka koje su ukrašene freskama iz tog doba, tako da hodajući ovom ulicom stiče se osećaj da ste „uronili“ u drugo vreme.

Muzej nauke

Kad u svetu arhitekture kažete ime Renco Pjano, odmah se pomisli na velikana svog posla koji u ljudima budi poštovanje. Taj italijanski arhitekta svetskog glasa projektovao je spomenuti muzej. Smešten na obalama reke Adiđe, a iz centra grada nije potrebno do muzeja. Čak i spoljašnjog muzeja izaziva divljenje, a unutrašnošd izgleda još bolje, a posetioci su oduševljeni i samom postavkom muzeja koja je veoma interaktivna, pa i deca vole da dolaze u Muzej nauke.

Muzej aeronautike

Ako se deci sviđa Muzej nauke, ovaj će ih oduševiti.Muzej aeronautike nije u samom gradu, već na aerodromu, ali s obzirom da autom od grada do tamo treba 15 minuta, ako želite da posetite ovo mesto, to nije veliki problem. U muzeju se nalaze avioni iz raznih razdoblja, a možete da videte kako sportske, tako i vojne letelice.

Jezero Garda

Trento se smestio otprilike sat vremena od jezera Garda, najvećeg italijanskog jezera koje je suviše lepo da se ne bi obišlo. Na jezeru su moguće razne sportske aktivnosti, a ako baš i niste neki sportski tip, uvek možete da uživateu u poseti nekom od malih gradova na obali ili odlasku u zabavni park Gardaland.

Selo Mecano

Još jedna stvar koju treba posetiti, a ne nalazi se u samom gradu jeste selo Mecano. Nalazi se u Dolomitima, a čim dođete ovde i vidite svu prirodu koja okružuje selo, osetićte potpuni opušteno. Brojne pešačke staze prolaze planinama i šumama, tako da je Mecano idealno mesto iz kojeg možete da krenete u istraživanje prirodnih lepota.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.