Izvor: B92

Kohem je gradić u Nemačkoj koji deluje "zarobljeno" u istoriji. Nalazi se u dolini reke Mozel i, bez obzira na veličinu, ima mnogo zanimljivosti za turiste.

Neogotički carski dvorac je verovatno najprepoznatljivija znamenitost grada. Radi se o dvorcu koji je obnovljen 1868. godine nakon što su Francuzi u 16. veku potpuno uništili dvorac koji je spomenut prvi put 1130. godine.

Zamak se nalazi na brdu iznad čarobnog šetališta kraj reke Mozel koje ukrašavaju šarene kuće sagrađene na obali.

Posetioci Kohema mogu da krstare rekom i da uživaju u pogledu, a mogu i da preko mosta Skagerak pređu na drugu stranu obale i lutaju vinogradima ili uživaju u pikniku ukoliko je lepo vreme.

Najstariji deo grada je svakako mesto koje treba obići, jer se tu nalaze najvažnije znamenitosti. Jedno od odmah vidljivih znamenja je barokna gradska dvorana sagrađena 1739. godine.

Zidine koje su nekada štitile grad su veoma dobro očuvane, uključujući i tri od četri gradske kapije, koje su se vremenom stopile u novije građevine. Najveća od tri kapije grada je Endertor iz 1332. godine, koji je kroz vekove služio i kao zatvor za odmetnike malog grada.

Martinstor je ulaz u južni deo grada izgrađen 1352. godine, a danas je nezaobilazan za turiste jer kroz ovaj prolaz vodi put ka dvorcu Kohema.

U gradu je postojalo još jedno utvrđenje, izgrađeno u 14. veku. Vinenburg je, izdignut na brdu, bio odlično pozicioniran za odbranu od neprijateljske vojske, ali je francuska vojska bila nadmoćnija od vojske Kohema.

Od kada je tvrđava srušena u 17. veku, niko je nije obnavljao, ali turisti rado dolaze da vide mesto gde je nekada bilo utvrđenje, a i zbog neverovatnog pogleda koji se pruža odatle.

Rimski pesnik Auzonije je u četvrtom veku pisao o lepoti Mozenske doline, a danas je moguće šetati stazama kojima su prolazili Rimljani pre više od 1600 godina. Zbog toga je planinarenje veoma popularna aktivnost u Kohemu, jer prelepu prirodu prate priče o vekovnoj istoriji.

Kada se radi o novijoj istoriji, najzanimljivija znamenitost je bunker Bundesbanke. Ova banka je za vreme Hladnog rata strahovala da bi mogla da ostane bez novca, pa je izgrađen sistem bunkera veličine 1.500 kvadratnih metara, s hodnicima dugim 300 metara.

U bunkeru je čuvano 15 milijardi nemačkih maraka, a u slučaju rata bi čak 100 ljudi moglo da preživi dve nedelje u tajnim prostorijama.

Kako je Kohem okružen vinogradima, vino je svakako jedna od „znamenitosti“ koje ne bi trebalo da izostavite. Na oko 60 odsto vinograda je zasađeno rizling grožđe, a neki od desetak uzgajivača u Kohemu će vam rado objašnjavati zašto je ovo grožđe bolje od drugih.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.