Izvor: B92

U blizini litvanskog grada Šjauljaj nalazi se brdo na kojem je još 2006. godine bilo više od 100.000 krstova.

Brdo krstova je hodočasničko mesto na kojem je polovinom 19. veka postavljen prvi krst, a kasnije je to postala tradicija. Prvi krst je stavljen kao spomenik žrtvama Novembarskog ustanka 1831. godine koji su tu sahranjeni, a potom i žrtvama Januarskog ustanka 1863. godine.

Prvi veći broj postavljanja krstova desio se 1956. godine kada su prvi prognanici vratili iz Sibira. Oni su urezivali svoje patnje i stradanja i to ostavljali na brdu.

U početku je postojalo oko 100 krstova, da bi do 1961. godine broj došao do 5.000, nakon čega su vlasti SSSR pokušali nekoliko puta da unište ovu lokaciju.

Prvo su mašinama uništili krstove, ali su meštani obnovili brdo, onda je rečeno da će biti uklonjeni samo oni koji nemaju umetničku vrednost ali su sklonili sve. Vlasti su pokušavale da od ovom mesta naprave močvaru i da okolo postave kanale kako ne bi bilo moguće prići, kada im nije uspelo, izmislili su epidemiju, što ni pored stalne straže nije sprečilo građane da svako donese svoj krst.

Od 1975. do 1990. godine je broj porastao sa 1.200 na 55.000 krstova raznih veličina i materijala, da bi se taj broj nakon 15 godina udvostručio. Danas nije poznato koliko ih ima, jer svako može da ostavi svoj krst ili statuu ili šta god da drugo predstavlja povezanost s religijom, ali nažalost postoje turisti koji ostavljaju predmete koji skrnave ovo mesto.

U blizini se nalazi franjevački manastir koji je izgrađen nakon blagoslova koji je dao papa Jovan Pavle Drugi u poseti Brda krstova 1993. godine. On je tada održao misu pred oko 100.000 ljudi, a tom prilikom je postavljen i negov krst koji se nalazi u podnožju brda ispred ostalih.

Papa je svojim dolaskom učinio Brdo krstova "vidljivim" za svet, a Unesko je ovu lokaciju uvrstio kao nematerijalno dobro Evrope, a za Litvance ovo sveto mesto predstavlja i sećanje na borbu protiv komunizma.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.