Izvor: B92

Oni koji osim francuskih gradova vole i francusku prelepu prirodu biće oduševljeni kada čuju da je ova država proglasila još jednu oblast za nacionalni park.

Nacionalni park obuhvata 250.000 hektara šuma Šampanje i Burgonje i to je 11. nacionalni park Francuske i nalazi se na tri sata udaljenosti od Pariza.

Ovo je zamišljeno još pre deset godina kada je Fransoa Fijon bio premijer, a za potrebe održavanja biće otvoreno novih 30 radnih mesta. Nacionalni park se nalazi na području Langresa između Gornje Marne i Zlatne Obale, a posetioci mogu da uživaju u parku koji ispunjavaju drevna stabla, retke biljke, izvori i reke.

Ilustracija/Foto: depositphotos/ kieferpix

Životinjski svet parka je, takođe, veoma bogat. U ovoj prirodi mogu da se vide crne rode, jeleni, divlje mačke i divlje svinje, a osim toga, na ovom prostoru je pronađeno arheološko nalazište koje datira iz 750. godine pre nove ere.

U novom nacionalnom parku je obezbeđeno 2.000 kilometara planinarskih staza i 700 kilometara rečnog toka za vodene aktivnosti. U parku postoje i radnjice i trgovine koje prodaju lokalne proizvode.

Kako se novootvoreni nacionalni park nalazi u blizini Pariza, očekuje se da će u naredne dve-tri godine dostići broj od oko 100.000 posetilaca godišnje, piše "Lonely planet".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.