Foto: gettyimages/ Michael Reaves
Foto: gettyimages/ Michael Reaves

Izgradnja 400 km biciklističkih staza: "Potrebne su nam sigurne ulice"

Podeli

Broj automobila je veliki problem zbog globalnog zagađenja, a posebno je to primetno u velikim gradovima. Zato se u Njujorku sve češće koriste bicikli kao prevozno sredstvo, a gradske vlasti su odlučile da izgrade 400 kilometara staza za bicikliste.

Njujorčani imaju svest o zagađenosti i zbog toga ih je sve više na biciklima, ali to je dovelo do velikog broja povreda, jer nisu svi delovi grada bili prilagođeni ovom prevoznom sredstvu. Kako bi se promenila „crna statistika“, napravljen je projekat kojim je planirana izgradnja staza koje će biti odvojene od ostatka saobraćaja.

Foto: gettyimages/ Mario Tama
Foto: gettyimages/ Mario Tama

Planirano je da bude izgrađeno i 240 kilometara odvojenih traka za autobuse gradskog prevoza, kao i 93.000 kvadratnih metara prostora za pešake, piše Njujork tajms

U Njujorku već postoji više od 2.000 kilometara biciklističkih staza, a samo 200 kilometara je odvojeno od motornog saobraćaja. Nakon što je ove godine čak 25 biciklista stradalo zbog automobila, vlasti su odlučile da ulože veliku količinu novca kako bi saobraćaj postao bezbedniji, ali i kako bi postao "zeleni grad", koji će smanjiti doprinos zagađenju, a povećati kada je u pitanju zdravlje.

Foto: gettyimages/ Spencer Platt
Foto: gettyimages/ Spencer Platt

"Potrebni su nam brži autobusi, sigurnije ulice i više prostora za pešake. Moramo da učinimo sve što možemo da promovišemo održive načine transporta, posebno zbog klimatskih promena. Ovaj projekat će nam omogućiti da to ostvarimo, a Njujork će biti mnogo lepše mesto za život", izjavio je portparol gradskog veća Kori Džonson.

Planirano je da projekat bude završen 2021. godine kada je Njujork u pitanju, a postoji potreba i želja da se ovaj trend održivog transporta proširi i na ostatak države.

strana 1 od 403 idi na stranu