Izvor: B92

Turizam se neprestano menja u "koraku" sa društvom, ali nepredvidivost mladih generacija je nešto što turističkim organizacijama stvara velike probleme.

Ono o čemu milenijalci (rođeni od 1985. do 2000. godine) i pripadnici Z generacije (rođeni nakon 1997. godine) sve više vode računa jeste ekologija i sigurnost generalno.

Sve češće biraju prevozna sredstva koja ne zagađuju i aranžmane koji im pružaju autentična iskustva, a tip turizma koji sve više traže nema previše veze sa odmaranjem.

Seks turizam je ono što mladi "traže širom sveta". Definicija ove grane turizma je bila "putovanje na različite lokacije radi seksualne aktivnosti, najčešće sa prostitutkama". Ipak, Kada su mlađe generacije u pitanju, to ne isključuje i kulturno-istorijsko upoznavanje neke lokacije, već je više kao "poželjni spontani događaj" sa osobama koje to žele, a ne sa onima kojima je to posao.

Foto:depositphotos/ igor.kardasov.gmail.com

Ranije se sa seks turizmom povezivalo nasilje, polno prenosive bolesti, trgovina ljudima, zloupotreba dece i slične nedopustive stvari, ali kako su milenijalci počeli da "diktiraju trendove" i da svet oslobađaju od "tabua zvanog seks", ova vrsta turizma deluje "više etički" nego ranije.

Nekada su ljudi da bi na ovaj način uživali u putovanjima morali da "istražuju" mračne uličice, a danas ne postoji ništa normalnije od mesta koja su rezervisana samo za odrasle, a u zavosnosti od potreba, ta mesta dalje pružaju usluge pripadnicima svih polova i seksualne orijentacije i potreba.

Vremenom, sve je manje potrebe da osim čistog i udobnog prostora, posetiocima bude ponuđena bilo kakva usluga. Dovoljan je klub ili sauna gde su se okupili samo oni zainteresovani za istu stvar, i niko ne mora da bude plaćen da nekoga na bilo koji način zadovoljava.

Foto: depositphotos/ vdovichenko

To je promena koju milenijalci, a i oni mlađi uvode, povećanje obima seks turizma, a opet ne ostavljaju prostor da na tome neko zarađuje ili ugrožava druge. U mnogim evropskim gradovima postoje mesta za "intimni noćni provod", pa i u Beogradu, ali pošto su to mesta gde sve strane koje učestvuju to rade dobrovoljno, ne postoji ekonomska korist.

Ova promena u seks turizmu koju su uveli mladi, može da dovede do smanjene potražnje određenih destinacija koje su bile poznate upravo po ovoj vrsti turizma. Crno tržište azijskih zemalja godišnje ima veliki priliv novca od prostitucije i to u Kini 73 milijarde dolara, Japanu 24 milijarde, Južnoj Koreji 12 milijardi, Indiji 8,4 milijarde, Tajlandu 6,4 milijarde i Filipinima 6 milijardi dolara, piše "Post Magazine".

Za turističke organizacije ovo znači mnogo promena u ponudama, jer da bi zadržali turiste na nekoj destinaciji moraju da "stvore" ono što turisti traže i da uvedu nov sadržaj, jer više nema potrebe da se za seks turizam putuje "na kraj sveta".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.