Foto: depositphotos/  Ivankmit
Foto: depositphotos/ Ivankmit

Šareno nebo iznad Kapadokije i drevni gradovi ispod nje VIDEO

Podeli

Kapadokija je neobična oblast smešteno između Erdžijesa, Guldaga i Hasandaga, tri ugašena vulkana koji su ovo mesto i učinili toliko nesvakidašnjim. Vetar, kiša i lava načinili su fascinantne nedefinisane formacije u vulkanskim stenama koje čine Kapadokiju neobičnim mestom, na koje turisti obožavaju da dolaze.

Čudne kamene strukture prekrivene belim vulkanskim pepelom drevni stanovnici Kapadokije su obrađivali oruđima dok nisu stvorili sebi domove i skloništa, a kasnije crkve i manastire koje su gradili hrišćani bežeći od Rimljana.

U Kapadokiji su pronađeni podzemni tuneli u čak pet nivoa koji us služili kao sklonište od bandita, prirodnih nepogoda, sigurno mesto za stanovanje i čuvanje religijskih objekata, a najpoznatiji gradovi su Derinkuju, Ozkonak i Kajmakli.

Danas je ova oblast turistička atrakcija, pa se u stenama nalaze i mnogi turističko-ugostiteljski objekti, a turisti imaju mogućnost i da prespavaju u stenama.

Kapadokija je reč persijskog porekla, a prevod bi značio "zemlja lepih konja", a ljudi rado dodaju i "vilinskih dimnjaka", i to je upravo ono što se u Kapadokiji može očekivati-uživanje u jahanju i pogledu na kamene šiljke.

Ali kapadokija je u savremenom vremenu postala poznata po još jednoj stvari, a to su baloni. Ukoliko su vremenski uslovi odgovarajući, nebom iznad Kapadokije mogu leteti stotine šarenih balona koji prevoze turiste koji žele da iz drugačije perspektive uživaju u pogledu na jedinstvene pejzaže.

strana 1 od 1294 idi na stranu