Foto: depositphotos/ proslgn
Foto: depositphotos/ proslgn

Mon Sen Mišel je mesto kao iz bajke, a za neke je bio i inspiracija

Podeli

Na samo nekoliko sati vožnje od Pariza ušetaćete u magični svet prelepih pejzaža, prirode i zanimljive istorije.

Mon Sen Mišel je ostrvo, zamak i opatija u jednom. Manastir površine 55.000 metara kvadratnih učinio je ovo mesto svetski poznatom destinacijom koja se nalazi pod zaštitom Uneska zbog kulturnog, istorijskog, arhitektonskog značaja i prirodne lepote.

Neobično ostrvo pripada Francuzima, a nalazi se u kanalu Lamanš u blizini grada Avranš u Normandiji. U blizini se nalazi i granica Bretanje, a upravo su ti napadi iz susedstva nanosili najviše štete Mon Sen Mišelu u borbi za prevlast tokom vekova.

Mesto je poznato, osim po lepoti, i po primetnoj razlici između plime i oseke, pa se može dogoditi da na ostrvo dođete dok je okruženo vodom, a da se s njega vraćate kada se okolo nalazi samo mokar pesak.

Francuzi su veoma ponosni na Mon Sen Mišel jer je uspeo da odoli vremenu još od 708. godine, ali i Englezima koji su za vreme ratova, doduše, uspevali da veoma oštete zidine.

Iako je naselje izgrađeno 708. godine, poznati manastir je nastao pet vekova kasnije. A još mnogo vremena je prošlo do onda kada je napravljen nasip koji je omogućio i dolazak kopnenim putem. To je učinjeno jer je Mon Sen Mišel postalo važno mesto za hodočasnike benediktinskog reda.

U Mon Sen Mišelu živi manje od 55 stanovnika, a godišnje ga poseti više od tri miliona ljudi.

Koliko je očaravajući govori i to da je služio kao inspiracija za grad-tvrđavu Minas Tirit u filmu "Gospodar prstenova", a filmovi "Tri musketara" i "Čovek sa gvozdenom maskom" su delom snimani ovde.

strana 1 od 1298 idi na stranu