Izvor: B92, eurocom pr

Predstavnici saveza Eurocities sastali su se u Minhenu kako bi pronašli rešenje za digitalne platforme poput Airbnba.

Inicijativa evropskih gradova, među koje spadaju Amsterdam, Barselona, Lisabon, Minhen, Pariz i Beč, želi da sve digitalne platforme preuzmu pravnu odgovornost, izvršavaju svoje pravne dužnosti i vrše razmenu podataka tamo gde je ona neophodna.

Poslovni model koji ima platforma Airbnb nastao je nekoliko godina nakon pravila koja je postavila Evropska unija, a sada se pojavila potreba za postavljanjem novih pravnih i ekonomskih pravila koja bi se odnosila i na digitalne platforme.

Beč je pregovore sa platformom Airbnb prekinuo još krajem prošle godine zbog naplate boravišnih taksi koja nije u skladu sa austrijskim zakonom. Boravišne takse treba da uđu u gradski budžet i svi vlasnici smeštaja dužni su da imaju poseban račun za njihovu naplatu.

Foto:gettyimages/ Carl Court

Airbnb je odbio automatsko pružanje podataka o naplati boravišnih taksi, ali prekid pregovora nije uticao na one iznajmljivače koji poštuju zakonske obaveze. U međuvremenu Airbnb revnosno radi na svojoj ekspanziji zato što se u sledećoj godini priprema da izađe na berzu.

Budući da putem platforme kao što je Airbnb stanodavci brže mogu da zarade, sve glasnije se čuju pritužbe da je u centru grada malo stanova koji dugoročno mogu da se iznajme. Neki predstavnici alijanse tvrde da gradovi na ovaj način gube svoj „duh“ budući da na primer u Parizu četvrtina stanova u centru isključivo služi iznajmljivanju preko internet platformi.

Više gradova je pokušalo da stanodavcima ograniči broj dana godišnje za iznajmljivanje smeštaja. U Minhenu ovo ograničenje iznosi osam nedelja, a u Francuskoj je širom zemlje dozvoljeno iznajmljivanje u trajanju od 120 dana. Bečka turistička organizacija sugerisala je limit od 90 dana, ali dati predlog još uvek nije stupio na snagu, piše “Eurocom PR“.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.