Foto: Depositphotos/leungchopan
Foto: Depositphotos/leungchopan

Hongkong u avgustu posetio drastično manji broj turista

Podeli

Broj dolazaka turista u Hongkong smanjen je za skoro 40 odsto u avgustu na godišnjem nivou.

"To je još ozbiljniji sunovrat u odnosu na julski pad od pet procenata", izjavio je hongkonški sekretar za finansije Pol Čan.

To, kako ocenjuje Rojters, znači da su antivladini protesti koji već mesecima traju u Hongkongu uzeli danka u sektoru turizma. Stopa popunjenosti hotela na pojedinim lokacijama je gotovo prepolovljena, dok su cene soba pale za 40 do 70 odsto, napisao je Čan na svom blogu.

U julu, broj dolazaka turista smanjen je za 4,8 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine, što je bio prvi godišnji pad od januara 2018. i najveći procentualni pad od avgusta 2016. godine. Promet robe na malo u Hongkongu pao je u julu najviše od februara 2016. godine, kao posledica antivladinih protesta.

Protesti u Hongkongu, koji su jedan od najvećih izazova za kineskog predsednika Si Đinpinga od kada je došao na vlast 2012. godine, počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u matičnoj državi Kini.

Zakon je u međuvremenu suspendovan, a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kinesku kontrolu.

strana 1 od 1287 idi na stranu