Izvor: B92

Trst je mnogo više od dobrog “šopinga“

Kako je kroz istoriju uvek bio važan trgovinski centar, oduvek je bio značajan kada je u pitanju kupovina dobre robe po povoljnoj ceni, a to važi čak i danas. Mnoge škole ubrajaju Trst kao destinaciju đačke ekskurzije, a zapravo veći deo dana bude posvećen obližnjem autlet centru, a samim znamenitostima Trsta pruži se svega sat, dva pažnje.

Trst je oduvek bio važan grad i luka i mnogi vladari su davali sve od sebe da bude u posedu njihovih država. Zbog toga ovaj grad u sebi krije “tragove“ svih onih koji su uspeli barem na kratko da budu deo Trsta.

Do nedavno, postojao je tramvaj koji se smatrao najstarijim u voznom stanju u Evropi, a saobraćao je od centra sve do brda iznad grada, sa kojeg se pruža pogled na grad i luku. Sada se do Opicine može stići autobusom i uživati u prizoru, a u blizini postoji i parking za one koji dolaze automobilom u Trst.

Iznad grada se nalazi San Đusto, dvorac koji su podigli Mlečani na tokom srednjeg veka na ostacima rimskog utvrđenja. U 14. veku dvorac je srušen, potom su ga obnovili Habzburzi i dodatno učvrstili, pa i danas deluje sigurno, masivno i moćno.

Dvorac je na odličnom strateškom položaju, pa mnogi dolaze ovde samo zbog prelepog pogleda sa vrha tornja odakle posmatraju pristanište i grad. Unutar samog dvorca, koji je pretvoren u muzej, mogu se naći informacije o istoiji dvorca, vojne zastave, grbovi i oružje iz raznih perioda.

U blizini se nalazi istoimena katerala ili prosto Tršćanska katedrala. Ova crkva ima romanički i gotski dizajn, posebno unutrašnjost koju krase brojne dekoracije gde se ističe kupola glavnog oltara. U katedrali San Đusto nalazi se zvonik iz 14. veka sagrađen na ostacima rimskog hrama.

Najznačajnije što je ostalo nakon Rimljana u Trstu jeste teatar. Nalazi se u centru istorijskog dela grada, a odelelo je vekovima turbulentne istorije grada, pa je i dan danas u odličnom stanju. Statue koje su nekada krasile teatar nalaze se u muzeju, a samo pozorište je “muzej rimske arhitekture“.

U blizini rimskog teatra nalazi se Trg ujedinjenja, glavni i najveći trg u Trstu. Trg je ogroman, a okružen je upečatljivim zdanjima. Najupečatljivija zgrada sa prelepom terasom je zapravo opština, a i ostala zdanja danas predstavljaju sedišta gradskih vlasti.

Na sredini trga nalazi se Fontana četri kontinenta, koja je simbol povezanosti Trsta sa svetom. Pošto je izgrađena sredinom 18. veka simboliše samo tada poznate delove sveta.

Trg izlazi na more koje razbija sivilo ovog trga koji je u potpunosti popločan, bez imalo zelenila, što je slučaj sa većim delom grada.

Još jedan trg koji bi trebalo posetiti je Ponte Roso. Na ovom trgu se nalazi kanal Grande, vodeni put koji omogućava brodovima da uplove u sam grad. Ovo je svakako omiljeno mesto našim turistima, jer se u blizini nalazi srpska pravoslavna crkva Svetog Spiridona i Svetog Trojstva.

Crkva je sagrađena u vizantijskom stilu krajem 19. veka, a prepoznatljiva je po centralnoj velikoj plavoj kupoli i četri manje.

Nekada je tu bila srpsko-grčka crkva iz 18. veka koju su srušili jer su zidovi počeli da pucaju u cilju da se sagradi nova. Zbog nesuglasica, srpski trgovci su podigli crkvu Sv. Spiridona, a Grci crkvu posvećenu Sv. Nikoli.

Pored srpske crkve nalazi se i katolička crkva Sv. Antonija koja je izgrađena u neoklasičnom stilu, a pogled na spoljašnjost ovih crkava možete sagledati sa mosta na kanalu Grande na kojem se nalazi i spomenik u prirodnoj veličini čuvenom irskom piscu Džejmsu Džojsu koji je baš u Trstu napisao neka svoja najpoznatija dela.

Prelepa arhitektura krasi i Berzanski trg, koji predstavlja ekonomski centar grada. Od zdanja se izdvaja nekadašnja zgrada berze koja podseća na antičke građevine sa svoja četri stuba kao simbole trgovine sa, tada jedino poznata, četri kontinenta. Na istom trgu nalazi se Neptunova fontana, kao simbol zaštite trgovačkih flota.

Jedna od najvažnijih znamenitosti je dvorac na litici Miramare, koji se nalazi na periferiji grada. Izgrađen je krajem 19. veka za austrijskog nadvojvodu Franca Maksimilijana i njegovu ženu šarlotu od Beglije. Oni su oko dvorca uredili i vrt koji se prostire na 22 hektara koji je ukrašen biljkama iz raznih delova sveta.

Miremar je opremljen autentičnim nameštajem, ukrasima i predmetima iz 19. veka. U dvorcu mogu da se vide Maksimilijanove odaje, Šarlotina soba, podaci o dvorcu i njegovim stanarima jer je nakon smrti graditelja služio kao boravište Habzburovaca, a među njima i same carice Sisi.

Negde na sredini puta između dvorca i centra Trsta, nalazi se jedan od najviših svetionika u Svetu, 68 metara. Svetioik pored toga što obasjava Tršćanski zaliv, pedstavlja i sećanje na pale borce u Prvom svetskom ratu. Za one koji mogu da savladaju 285 stepenika, sa vrha svetionika je veličanstven pogled.

Kao i svuda u Italiji koja je poznata po gurmanima, i u Trstu neće postojati problem u potrazi za kafićima i restoranima, a svaki je izbor pravi. A na Trgu Ujedinjenja možete potražiti dezert u nekoj od đelaterija i počastiti se sladoledom u zemlji gde je ova letnja poslastica zvanično najbolja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.