Izvor: B92

Stanovnici Šibenika su ogorčeni jer bi uskoro u njihovom gradu moglo da bude zabranjeno sušenje odeće pod prozorima ili na čuvenim tiramolama.

Kako javljaju hrvatski mediji, Šibeničani se bune jer su tiramole deo njihove kulture. Staro jezgro Šibenika, kao i brojni drugi hrvatski gradovi na obali prepoznatljivi su po tiramolima ili užetu na kojem se suši veš.

Obično se postavljaju između dva suprotna prozora dve kuće ili zgrade. Čuvene tiramole na kojima Dalmatinke stavljaju opranu odeć,u u nekim gradovima i na nekim ostrvima zabranjene su novim izmenama Zakona o komunalnom redu početkom avgusta, prenosi Klix.ba.

Šolta, Rijeka, Kolan na Pagu, Mljet, Kaštela i Osijek najavili su novčane kazne ako veš bude vidljiv ispod prozora, što bi uskoro moglo da zadesi i stanovnike Šibenika.

Kazne se kreću i do 2.000 kuna, a odluka je usklađena sa direktivama Evropske unije. Građani koji su se suočili sa novim zakonom poručuju da im gradovi nabave sušilice i nađu mesta za njih.

Iako je u mnogim mestima u Hrvatskoj zabranjeno sušenje veša ispod prozora, stanovnici Splita još uvek mogu da prostiru veš na tiramolama.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.