Izvor: B92

Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u susednoj Mađarskoj jeste Balaton, jezero površine od čak 592 km2 koje nazivaju "mađarskim morem“.

To ga čini najvećim jezerom u srednjoj Evropi, a prelepa priroda i jednim od najpopularnijih. Njegovo ime potiče od slovenske reči za blato, pa se naziva još i Blatnim jezerom. Jezerska voda je blago radioaktivna i sadrži znatnu količinu joda i magnezijuma. Evo nekoliko predloga šta da radite ako se odlučite za izlet na Balaton.

Uživajte u jezeru

Jezero Balaton pruža raznorazne mogućnosti. Odlično je za aktivan odmor: trčanje, vožnju biciklom, jedrenje, veslanje… Na sportskoj plaži Lido u gradu Vonyarcvashegy možete da pronađete školu za surfovanje, platformu za skijanje na vodi i igralište za odbojku na pesku. U Balatonbeneryju postoji odlična plaža za bicikliste ako se odluče na zahtevan put oko Balatona.

Obezbeđeno vam je biciklističko parkiralište, prostorije za ostavljanje prtljaga i odlično mesto za osveženje tokom letnjih meseci.

Istražite Dvorac Feštetića u Kestelu

Kada ste na Balatonu, posetite obližnji veličanstveni Dvorac Helikon hrvatske porodice Feštetić u Kestelu, odnosno Monoštoru (Keszthely). Upravo zahvaljujući povoljnom položaju uz jezero, oduvek je bio zanimljiv aristokratiji, pa je zbog toga mesto bogate kulturne baštine. Razgledanje vrta je besplatno, ali se ulaz u dvorac naplaćuje.

Preporučujemo vam da se popnete na toranj i uživate u panorami Balatona. Najpoznatiji muzejski deo je plemićka biblioteka, najveća u Evropi sa oko 90 hiljada knjiga. Dvorac ima 101 prostoriju, a vredi pogledati muzej automobila, kao i kuću palmi.

Siófok - grad za zabavu

Titulu prestonice lude zabave u Mađarskoj ima upravo grad na južnoj obali Balatona Siófok, u kojem možete da nađete veliki izbor kafića, restorana i klubova. Tu je i poznati vodeni toranj, 45 metara visoki simbol najvećeg grada regije. Preporučujemo vam da na najvišoj tački uz piće uživate u prelepoj panorami Balatona, dok se sto za kojim sedite lagano okreće.

Kako doći do Balatona?

Iz Budimpešte do Balatona trebaće vam oko sat i po vremena. Zbog ne tako velike udaljenosti od Beorgada, odlazak na Balaton možete da organizujete i kao jednodnevni izlet.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.