Izvor: B92, Punkufer

Na jugu jezera Garda, na polovini puta između Breše i Verone, nalazi se grad Sirmione, što ga čini idealnom polaznom tačkom za istraživanje Lombardije.

Istorijski gradić nalazi se na malom poluostrvu koje deli donji deo jezera Garda. Od davnina je Sirmione jedno od omiljenih mesta bogataša iz susedstva koji su dolazili kako bi uživali u prelepom ugođaju i pogledu, kao i lekovitim termalnim vodama.

Foto: depositphoto/masterlu

Sirmioneom dominira zamak Scaliger, koji je sagradila porodica po kojoj je zamak dobio ime u 13. veku. Dvorac je izuzetno očuvan, a zbog specifičnog načina gradnje izgleda kao da plovi na jezeru.

Impozantne kule i pešački mostovi ostavljaju uitsak koji se ne zaboravlja. Ostaci i ruine vile rimskog plemića Catulla (Katul) takođe su jedna od atrakcija. Pored ruševina te drevne rimske vile i malog muzeja smestili su se maslinjaci i plaža sa brojnim restoranima i kafićima.

Foto: depositphoto/rglinsky

Kao idealno mesto za život prepoznala ga je i slavna operska pevačica Marija Kalas, a ovaj gradić je na duguljastom poluostrvu inspirisao književnike poput Stendala i Getea zbog svoje lepote, uskih kamenih uličica i romantičnog doživljaja.

U blizini je i zabavni park Gardaland, do koga se dolazi za manje od pola sata automobilom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.