foto: vlad_star/depositphphotos
foto: vlad_star/depositphphotos

Ako ugasite cigaretu na ovim mestima u Crnoj Gori, kazne i do 20.000 evra

Podeli

U Crnoj Gori od sutra stupa na snagu zakon koji zabranjuje pušenje u javnom, zatvorenom prostoru, koji predviđa kazne i do 20.000 evra u slučaju kršenja propisa.

Zakon uvodi totalnu zabranu pušenja u javnim, zatvorenim prostorijama, a izuzeci su samo kazina. Vlasnicima lokala i restorana ostavljena je mogućnost da za pušače odrede prostoriju isključivo za tu namenu koja mora biti izolovana, površine veće od 10 metara kvadratnih, ali sa ograničenjem od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora.

Svaki treći odrasli stanovnik Crne Gore koristi duvanske proizvode, po čemu je Crna Gora evropski rekorder. Podaci Svetske zdravstvene organizacije ukazuju da broj pušača u Crnoj Gori iz godine u godinu raste. Država je u više navrata i uz kompromise sa ugostiteljima pokušavala da ograniči upotrebu duvana, ali takva rešenja nisu dala rezultate.

Prvi zakon o zabrani pušenja je usvojen 2004. godine, ali nije primenjivan, dok je novim propisom iz 2012. godine vlada obavezala vlasnike ugostiteljskih objekata u kojima je dozvoljeno pušenje cigareta da plaćaju takse.

Vlada je motiv usvajanja novog propisa obrazložila motivom očuvanja zdravlja i činjenicom da dosadašnja rešenja nisu dala rezultate. Ministar zdravlja Kenan Hrapović je ranije rekao da je inicijativa za ovaj zakon usledila zato što dosadašnji akti koji uređuju ovu oblast nisu dali očekivane rezultate.

"Neslavna statistika koja našu zemlju stavlja u sami vrh po broju konzumenata duvanskih proizvoda mora biti motiv više da ograničimo njihovu upotrebu i kreiramo zdraviji ambijent za crnogorsko društvo i naraštaje koji treba da znaju da samo zdrav čovek može da doprinese zajednici u kojoj živi. Ministarstvo će stoga istrajati u svojoj nameri, a to je dosledna primena svake zakonske odredbe", saopštio je ranije crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Crnoj Gori od raka pluća godišnje oboli oko 400 osoba, dok lečenje jednog pacijenta državu košta oko 70.000 evra godišnje. Pored toga, podaci Instituta za javno zdravlje Crne Gore pokazuju da duvan koristi svaki deseti maloletnik koji ima od 13 do 15 godina.

strana 1 od 708 idi na stranu