Izvor: B92

Aviokompanije, tokom svojih letova, nude prvu pomoć za one najčešće zdravstvene probleme. Ali jedan deo putnika ostaje zanemaren. Prva pomoć u avionima ne sadrži lekove adekvatne za hitno lečenje zdravstvenih komplikacija kod dece.

Povraćanje ili alergija mogu ozbiljno da ugroze zdravlje deteta, posebno kada se ove tegobe jave za vreme leta.

Komplet za prvu pomoć u avionima ne sadrži dečje verzije tretmana poput lekova za bolove, pokazalo je istraživanje Medicinskog fakulteta Univerziteta Djuk.

"Deca čine čak 16 odsto urgentnih zdravstvenih intervencija u avionu, dakle to uopšte nije retkost", rekao je načelnik Pedijatrije na Univerzitetu Djuk i glavni istraživač ove studije Aleksandar Rota.

"I aviokompanije i roditelji bi trebalo da budu svesni najčešćih zdravstvenih tegoba", dodaje on i objašnjava da moraju biti spremni da reaguju na pravi način.

Foto:gettyimages/ J. A. Hampton

Najčešće tegobe koje pogađaju decu uključuju tempreraturu u 33 odsto, a povraćanje u 18,3 odsto slučajeva. Povrede od udarca zauzimaju 6,9 odsto intervencija, a gušenje i napadi 5,7 i 2,6 odsto.

Za potrebe istraživanja analizirano je 11.700 hitnih intervencija u avionima 77 aviokompanija koje uključuju decu i tinejdžere.

Savezna uprava civilno za vazduhoplovdstvao SAD (FAA) je prošle godine proveravala opremljenost kompleta za prvu pomoć da bi ustanovila koliko ona odgovara deci.

Ispostavilo se da su putnici veoma dobro obezbeđeni inhalatorima za astmu, antihistaminicima i analgeticima, ali samo za odrasle.

Foto:gettyimages/ Getty Images

Mnogi uopšte nemaju tečne analgetike, a bebe i mala deca lekove ne mogu da progutaju ili ne smeju da uzmu dozu za odrasle.

Maske koju koriste deca koja se inhaliraju takođe nisu deo prve pomoći u avionu, piše "The Sun"

Prema istraživanju, razlog je to što se aviokompanije oslanjaju na roditelje i smatraju da oni treba da nose svu neophodnu medicinsku pomoć za svoju decu.

Dr Rota napominje da medicinski kompleti u avionu moraju sadržati lekove protiv mučnine, za smanjenje telesne temperature i bolove u tečnom obliku da bi se obezbedilo lečenje svih dečijih poteškoća.

Dokle god ovo ne postane sastavni deo prve pomoći roditelji su ti koji moraju da obezbede sve medikamente koji bi mogli zatrebati njihovoj deci, ali uz obaveznu potvrdu lekara.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.