Izvor: B92

Svi se radujemo godišnjem odmoru i razmišljamo uglavnom o tome kako ćemo da iskoristimo vreme za uživanje. Često se dešava i da pored svih pogodnosti mogu da nas zadese neki zdravstveni problemi.

Drugačija vrsta hrane, voda, drugačija klima, ali i temperatura mogu da dovedu do stomačnih tegoba i problema sa zubima.

Odmor može da nam propadne zbog stomačnih tegoba koje nas najčešće zadese na putovanjima i zato se pre odlaska na odmor treba pripremiti, rekla je gostujuću u "Jutru" TV Prva gastroenterolog prof. dr Aleksandra Pavlović Marković.

"Trebalo bi da budemo informisani o tome u koju zemlju putujemo jer zemlje imaju različit stepen rizika za oboljevanje od putničkih dijareja koje nastaju promenom sredine", istakla je Pavlović Marković.

Uzimanje lekova, probiotika pre putovanja, dobra je priprema pred put jer su oni prevencija za nastanak dijareje, mučnine i povraćanja, rekla je doktorka i dodala da je za takozvanu putničku dijareju najbolje popiti klinički dokazane probiotike kao što su neke vrste laktobacilusa i saharomizes bulardi.

Pre odlaska na put treba otići i na preventivni pregled kod stomatologa zbog eventualnih zubobolja i problema sa zubima koji mogu da nastanu na odmoru, rekao je specijalista stomatološke protetike dr Milan Kuljača i dodao da se dve nedelje pre odlaska na odmor ne preporučuje nikakva hiruška intervencija zuba.

Opširinije o ovoj temi pogledajte u video-snimku:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.