Izvor: B92

Na daleko putovanje ne morate da idete samo automobilom, autobusom ili avionom, već i biciklom. Poslednjih godina sve više se na drumovima mogu videti biciklisti, koji su sa bisagama nakačenim na ovo prevozno sredstvo krenuli na more, planinu, pa čak i po nekoliko stotina kilometara udaljene destinacije.

Biciklom tako možete da zađete u skrivene i netaknute delove prirode, što vam pruža priliku da svet vidite iz potpuno drugog ugla. To je jedan od najboljih načina na koji možete da putujete ukoliko ste ljubitelj prirode i sporta.

Vožnja bicikla ne samo da je dobra za vaše zdravlje, već i "čuva" okolinu.

Obilazak Evrope biciklom iako jeste fizički veoma zahtevno, ali zbog lepote predela kojima možete da putujete, ovaj napor se itekako isplati.

Prva ruta prati tok Dunava. Od Nemačke preko Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije i završava se u Rumuniji. Dužina puta iznosi oko 2.900 kilometara. Dunav je najvažnija reka Evrope, i zbog toga se sve veliki broj važnih gradova gradio na njegovim obalama, a danas su te destinacije popularne lokacije za obilazak.

S obzirom da se nalazimo bliže kraju ove rute, iz Beograda se može da se vozi ka izvoru Dunava u Nemačkoj. Pošto kroz balkanske zemlje biciklistička staza koja vodi uz obalu reke, već mora da se koristiti i mapa, za naše putnike bi vožnja kroz Mađarsku, Slovačku, Austriju i Nemačku bila pravi odmor.

Osim uređenosti staza koje mnogo olakšavaju vožnju, uređeni predeli ovih zemalja takođe čine put jednostavnijim.

Franački put vodi od Kenterberija u Engleskoj do Rima, preko Francuske i Švajcarske. Ovim putem su nekada išli hodočasnici, dok danas ova ruta od 1.700 kilometara nije toliko popularna kada su verska putovanja u pitanju.

Ukoliko ne želite da vozite kroz sve ove predele, najlepši deo počinje od Velikog Sen Bernara ka Rimu, piše "Evening Standard".

Ovaj put vodi kroz italijanske seoske predele, zemljanim i prašnjavim putevima kroz predele Toskane, duž reke Dore do Bazilike Svetog Petra u Rimu. Za naše putnike bi najbolje bilo da iskombinuju nekoliko ruta, i tako obiđu sve ono što ih zanima, a "preskoče" ono što im se čini manje privlačnim.

Postoji ruta koji vodi od Jadranskog do Baltičkog mora. Počinje u Hrvatskoj ide preko Italije, Slovenije, Austrije, Češke i Poljske, što čini 2.270 kilometara razdaljine između Gdanjska i Pule.

Zemlje kroz koje prolazi ova biciklistička ruta, obećava mnogo srednjovekovnih zdanja, idiličnih predela i gostoprimljivih ljudi gde god da se zaustavite. Ljubljana, Beč, Vroclav su samo neki od gradova u kojima možete da ostanete i po nekoliko dana da obiđete sve što mogu da vam ponude. Nažalost, svaka od ovih ruta traži veliki broj slobodnih dana, pa od početka do kraja u njoj mogu da uživaju uglavnom samo profesionalni biciklisti.

Holandija je zemlja biciklizma. Čak 89 odsto stanovnika koristi ovo prevozno sredstvo. Oni imaju mnogo osmišljenih trasa kojima možete da obiđete ovu državu, a veoma su dobro povezane, pa je moguće da napravite i sopstvenu rutu.

Ovo je sigurno najadekvatniji način za upoznavanje ove zemlje koja se nalazi među najsrećnijim državama sveta. Put vodi kroz sela, gradove, dine, šume, kraj reka i preko brda, što znači da možete da zaboravite na monotonu vožnju.

Ukoliko izdržite od početka do kraja ove trase, dobićete sertifikat od Holandske organizacije za rekreativni biciklizam. Za to je samo potrebno da se fotografišete na šest označenih lokacija koje se nalaze negde na trasi od 1.300 kilometara.

View this post on Instagram

This is Neuschwanstein Castle in Bavaria, Germany . • The castle was built as a retreat in the 19th century for King Ludwig II of Bavaria . • King Ludwig only got to spend 172 days in the castle before he died in in mysterious circumstances in 1886. At that time, the castle was not yet complete, although 14 rooms were finished & elaborately decorated . • Many of the pictures in the castle are inspired by the operas of German composer & friend of Ludwig, Richard Wagner . • Some people believe that Disney’s Cinderella Castle was modelled from this one . • Picture 3 shows Marienbrücke (Mary’s Bridge) built in 1845 & has fantastic views towards the castle ———————————————————— #romanticroad #romanticroadgermany #bavariagermany #meinbayern #visitbayern #visitbavaria #germanytourism #germany_insta #germanytravel #deutschland_greatshots #deutschlandistschön #germanytrip #passportpassion #postcardplaces #iggermany #travelgermany #bestgermanypics #fairytalecastle #neuschwanstein #neuschwansteincastle #castlesofinstagram #castlesofgermany #neuschwansteinschloss #schlossneuschwanstein #cinderellacastle

A post shared by Maureen | Travel & Languages (@languagelearningjourney) on

Biciklistička ruta od Fisena do Vircburga se naziva "Romanzični put". Ovo je put koji vodi kroz živopisna Bavarska sela, prolazi kroz srednjovekovne naseobine i istorijski važne delove gradova.

U blizini Fisena se nalazi jedan od čuvenih bajkovitih dvoraca Bavarske Nojšvanštajn što opravdava naziv ove rute. Trasa kojom se prolazi je uglavnom ravna, što ovaj put čini dostižnim i za manje iskusne bicikliste. Fisen se nalazi u blizini granice sa Austrijom, što našim biciklistima znači pvezanost sa stazama koje vode do Srbije.

Jedna od najzahtevnijih biciklističkih ruta u Evropi vodi preko Poljske, Nemačke, Danske, Švedske, Finske, Rusije, Estonije, Letonije i Litvanije. Ova staza duga je 9.214 kilometara i sve vreme prati Baltičko more kroz sve države koje na isto izlaze.

Najbolje je da se upustite u ovu avanturu leti, kako biste izbegli oštru skandinavsku zimu. Ovaj put vodi kroz prelepe plaže, šume, ribarska sela, ali i centre kulture poput Sankt Peterburga, Talina i Helsinkija. Ruta je nedavno produžena, jer je ostrvo Bornholm uključeno u obilazak.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.