Foto:depositphoto/pandionhiatus3
Foto:depositphoto/pandionhiatus3

Destinacije idealne za vikend putovanja

Podeli

Ukoliko vam je propao plan da odmor provedete na moru i nekoj peščanoj plaži, postoje destinacije za koje vam je dovoljno svega nekoliko dana da zadovoljite želju za putovanjem.

Sintra, Portugal

Manje od sat vremena vožnje vozom od Lisabona udaljen je čaroban grad Sintra. Dvorac Pena je sve ono na šta pomislite kada kažete palata. Očuvan dvorac Pena, žutih zidina koji izranja iz šume i stoji na samoj litici, čini ovo zdanje najsličnije onom na šta neko pomisli kada misli na dvorac. Palata Pena se nalazi na UNESCO listi svetske baštine.

Ogromnu pažnu u ovom gradu privlači i Mistična vila (Quinta da Regaleria) u kojoj možete videti čuveni bunar. Ova vila je navodno mesto okupljanja masona.

Napulj, Italija

Ako odlučite da posetite Napulj, budite spremni na gužve, jer je ovaj grad preplavljen turistima, posebno u letnjim mesecima. Naravno, za to postoji opravdanje. Iz Napulja se obilazi čuveni antički grad Pompeja, koji je stoji skamenjen od 79. godine kada ga je lava iz Vezuva "zamrzla" u vremenu.

Jedna od popularnih aktivnosti u Napulju jeste planinarenje na ovaj vulkan. Ali ne bi trebalo da propustite ni krstarenje do Kaprija i duž obale, odakle možete da se divite gradu. Nakon svih aktivnosti, potražite neko od najboljih picerija na svetu i upotpunite upoznavanje italijanske kulture.

Edinburg, Škotska

Početak avgusta je idealno vreme za posetu glavnom gradu Škotske. Pre svega zbog čuvenog Edinburg Fringe Festivala, piše "Evening Standard". Kaldrmisane ulice prepune su umetnika, slikara, muzičara i glumaca. Bogat kulturno-umetnički program i mnogobrojni učesnici ovaj festival čine "najvećom platformom kreativne slobode na svetu".

Ako se nađete u ovom gradu, obavezno posetite edinburški zamak, ali i "duhove Edinburga" u čuvenom podzemnom obilasku grada.

Salzburg, Austrija

Grad je u ovo doba godine okružen zelenilom na brdima koja se nalaze oko njega. Mirabel bašta smatra se jednom od najlepših na svetu, a leto je idealno doba da je posetite. Salzburg je Mocartov rodni grad, pa možete da posetite kuće u kojima je odrastao i živeo, jer su obe pretvorene u muzeje.

Ako se odlučite da posetite ovaj grad, nemojte da propustite da probate originalne "Mocart" kugle. Šetnjom starim gradom ćete najbolje upoznati duh ovog austrijskog grada. Ako se ponete na brdo na kojem se nalazi utvrđenje, videćete ceo grad. Ne propustite da posetite i neka od najlepših jezera sveta poput Kraljevskog jezera, koje se nalazi na oko pola sata vožnje od Salzburga.

View this post on Instagram

#kraljevskojezero #alpe #konigsee #austria

A post shared by Pho Mar (@phomarphoto) on

Zagreb, Hrvatska

Ako nemate dovoljno vremena za letovanje na nekom od hrvatskih ostrva, možete posetiti glavni grad. U letnjim mesecima mnogi su na odmorima, pa nećete naići na preteranu gužvu. U Zagrebu se nalazi jedan veoma neobičan muzej “Muzej prekinutih veza“.

U ovom nesvakidašnjem muzeju nalaze se stvari koje su ljudima ostale nakon neuspelih veza. Park Maksimir je takođe ima neobičnu formu. To je park-šuma, prva u ovom delu Evrope. Prostire se na 316 hektara, a u jednom delu je smešten zoološki vrt.

View this post on Instagram

c'erano troppi insetti ma altrettanti cani carini e coccolosi

A post shared by 木漏れ日 (@inlovewithmystery) on

Ansi, Francuska

Ovaj gradić porede sa Venecijom zbog kanala koji prolaze ispod prelepih terasa ukrašenih cvećem. Ansi izgleda poput nekog predela iz bajke, zbog čega je veoma popularno za romantična putovanja.

Treba prošetati starim delom grada i obići zamak u kojem je izložena umestnost Ansija. Grad je smešten na obali istoimenog jezera na kojem možete uživati u sportskim aktivnostima.

Ovde možete obići stari zatvor koji se nalazi u sred kanala, a deluje kao brod koji plovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1953 idi na stranu