Izvor: Tanjug

Iako su školska dece na raspustu i nema ekskurzija, Resava je puna turista, najviše ih je u Resavskoj pećini, kod Vodopada Lisine - Veliki buk, srednjovekovnog manastira "Manasija" ali i onih koje privlači Vodopad "Prskalo", prirodni rezervat prašuma "Vinatovača" ili istorija ugljarstva ovog kraja smeštena u Muzeju ugljarstva u Senjskom Rudniku.

Resavu, Beljanicu i Kučajske planine ovih dana, pohode i ljibitelji planinarenja, speleoloških atrakcija, berači gljiva, lovci na divljač i pastrmke, izjavili su Tanjugu turistički radnici i vlasnici restorana i ugostiteljskih objekata u ovom kraju i šumari.

U Resavskoj pećinu, speleološkom biseru i najposećenijoj pećini Srbije, i dragulju Grnje Resave, kako zovu vodopad Lisine, posebno je velika poseta vikendom.

Dolaze domaći gosti iz gotovo svih krajeva Srbije, ali iz inostranstva. Zadovoljni su i ugostitelji u "Lisinskom raju" i "Vodopadu", u kojima se vikendom traži mesto za stolom da se ruča ili popije piće.

Resavska pećina, koju je lane posetilo 70.000 domaćih i stranih turista. Za turiste je otvorena 1972. godine. Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetioce je dostupno 800 metara.

S obzirom da je stalna temperatura u pećini sedam stepeni, na ulazu u pećinu gostima, koji nisu dobro obučeni, iznajmljuju jakne, cena je 100 dinara.

Lisine, sa vodopadom Veliki buk je Spomenik prirode prve kategorije i turistička atrakcija na padinama planine Beljanice. Nalazi se na 380 metara nadmorske visine, a voda pada sa 25 metar visine u jezero. Privlačno da se napravi selfi i fotografija, a prave ih svi koji imaju "pametne" telefone.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.