Foto: depositphoto/RVC5Pogod
Foto: depositphoto/RVC5Pogod

Srbi najviše vole da letuju u ovom gradu u Crnoj Gori

Podeli

Građani Srbije su među najbrojnijim turistima na hercegnovskom primorju, a samo prošle godine bilo ih je 15.286 u kolektivnom smeštaju.

Trend rasta gostiju iz Srbije se nastavlja, rekla je Natalija Terzić iz Turističke organizacije Herceg Novog, i dodala da oni najviše borave u hotelskom smeštaju na bazi polupansiona i to u predsezoni.

Veliko interesovanje postoji, kako je rekla, i za privatni, odnosno apartmanski smeštaj, a osim gostiju iz Srbije, Herceg Novi posećuju i turisti iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, Poljske, Zapadne Evrope.

"Ove godine Turistička organizacija je napravila nove aranžmane od tri, pet i sedam noćenja sa doručkom. Tri noćenja možete da dobijete po ceni od 30 evra ili pet noćenja po ceni od 45 evra", rekla je Terzićeva i podsetila da je turistička taksa od ove godine povećana sa 0,90 centi na jedan evro.

Foto: depositphoto/rospoint.ukr.net
Foto: depositphoto/rospoint.ukr.net

Prema njenim rečima, ove godine očekuje se bolja sezona nego prethodne budući da je u predsezoni bilo 289 odsto turista više nego prošle godine.

Osim po plažama, Herceg Novi je poznat po festivalima ali i drugim turističkim atrakcijama, a jedna od njih je kuća nobelovca Ive Andrića koju je on napravio za svoju suprugu Milicu.

"Otvorena je prošle godine, u međuvremenu su započete rekonstrukcije koje će se nastaviti nakon sezone, u oktobru, a tokom sezone će biti upriličene za posetu."

Foto: depositphoto/markovskiy
Foto: depositphoto/markovskiy

"Ona je uvrštena u gradsku pešačku turu koja vezuje Njegoševu školu, gradski zavičajni muzej Mirko Kovinović i kuću Ive Andrića", rekla je Terzićeva.

Još jedna od atrakcija Herceg Novog je i etno selo Žlijebi u brdu Luštica, udaljeno 13 kilometara od centra Novog.

Kako kaže vlasnik sela Nikola Sikimić, selo je napravljeno od kamena, a jedna od specifičnosti je to što kuće imaju kamene krovove.

U okviru sela nalaze se muzej, sušara i pečenjara, rekao je Sikimić.

"Redovno dolaze gosti iz Srbije, naši Novljani, ali i gosti iz Ekvadora, Južne Afrike, SAD, Engleske", rekao je Sikimić.

Svima njima po želji se objašnjava istorija sela, ali i služe tradicionalni specijaliteti, rekao je on.

strana 1 od 468 idi na stranu