Izvor: B92

U naporima da stanu na put nepoželjnom ponašanju na ulicama Rima, čelnici italijanske prestonice pooštrili pravila ponašanja.

Oni su rešili da usvoje privremene i/ili retko primenjivane norme transformišu u zakone, zbog čega je od sada u Rimu protivzakonito da jedete, pijete i penjete se po spomenicima, kao i da se okolo šetate poluobučeni ili brčkate u fontanama, prenose Daljine.

Prva populistička gradonačelnica Rima Virdžinija Rađi predstavila je zakon kojim se zabranjuje nedolično ponašanje koje uključuje jedenje, pijenje i penjanje po spomenicima, šetanje po Rimu bez majice, kao i brčkanje u fontani (koje je proslavila Anita Ekberg igrajući u Fontani di Trevi u poznatom filmu Federika Felinija "La dolce vita")

Foto: gettyimages/NurPhoto

Iako su norme kojima je kažnjavano takvo ponašanje već postojale u privremenoj formi, ili su bile retko primenjivane, jednoglasnim usvajanjem gradskog veća, one će se ubuduće primenjivati bez izuzetka i to tako što će njihovo nepoštovanje lokalnim vlastima direktno davati ovlašćenje da one koji ih krše proteraju iz istorijskog centra grada na 48 sati.

"Centar grada Rima je područje pod zaštitom Uneska i imaćemo nultu toleranciju prema onima koji ga ugrožavaju. Ne želimo turiste koji se kupaju u fontanama i uništavaju spomenike", bila je kategorična gradonačelnica Rima u izjavi za agenciju AP.

I drugi gradovi pooštrili propise

Ovaj zakon pridružuje se normativnom trendu koji vlada u svim velikim gradovima u svetu koji su primorani da regulišu ponašanje turista ili da ograniče njihov broj. Firenca je tako prošle godine izdala naredbu kojom se predviđa kazna od 500 evra za sve posetioce koji jedu na trotoarima ili na ulazu u radnje, dok je Venecija zabranila turistima da obeduju i piju na Trgu Svetog Marka, osim ako to nije u (skupim) kafićima koji se tu nalaze.

U Francuskoj je Luvr u Parizu bio zatvoren dan nakon što su njegovi zaposleni rekli da je gužva u muzeju tolika da ih ometa u radu, a u Amsterdamu je planirano ukidanje vođenja tura po crvenoj četvrti.

Na ovakav potez rimsku gradonačelnicu dodatno je motivisao njen rival, inače italijanski vicepremijer Mateo Salvini, i to kada je rekao da Rim nikada nije bio prljaviji nego za vreme njenog upravljanja prestonicom. U odgovoru na to Rađijeva je rekla da je pisala stranim ambasadorima zemalja čiji su građani ulovljeni da se nedolično ponašaju, ali nije poznato da li je i kako ta njena mera urodila plodom.

Gradonačelnica Rima je, ipak, naglasila da je Rim izuzetno gostoljubiv, ali da su njeni planovi da pooštri kazne za one koji bi da krše pravila njihovog gostoprimstva. U tom smislu, u Rimu već mogu da se vide policajci koji opominju turiste da obuju cipele ili prestanu da piju pivo na Španskim stepenicama.

Nove zakonske odredbe, međutim, nisu uperene samo protiv turista: grad je već pokušao da se obračuna sa lažnim rimskim centurionima koji su prerušeni u komandire rimskih centurija agresivno tražili novac od turista za fotografisanje sa njima, ali su se oni u međuvremenu izveštili i kako bi izbegli probleme sa policijom počeli da se preoblače u običnu odeću čim u blizini primete organe reda.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.