Foto: depositphoto/Iakov
Foto: depositphoto/Iakov

Tajland ulaže 13 milijardi u turizam, a zatvara plaže zbog previše turista

Podeli

Iako se već sada muči sa prevelikim brojem turista, Tajland namerava da investira 13 milijardi dolara u širenje kapaciteta svog aerodroma i povezivanje većih terminala brzim železnicama i tako privuče još više posetilaca.

Preciznije, u narednih deset godina broj turista bi tako mogao da poraste za 60 posto, odnosno na neverovatnih 65 miliona godišnje. Poređenja radi, toliko broji populacija Ujedinjenog Kraljevstva, ali kako piše Blumberg, Tajland zapravo pokušava da svoj turizam učini održivijim.

Budući da tajlandskim aerodromima prođe puno više putnika nego što je to predviđeno, u planu je izgradnja dva nova terminala na bangkoškim aerodromima, kao i širenje još jednog u blizini rizorta "Pataja", a na to će Tajland potrošiti otprilike 13 milijardi dolara.

Time bi ukupni kapacitet tih aerodroma u sledećih pet godina porastao na otprilike 190 miliona putnika godišnje, što je čak 110 miliona više nego što je sada. Ali, poboljšanje saobraćajne infrastrukture nije dovoljno za održivost turizma.

Turizam je, naime, glavni motor ekonomije Tajlanda koji se upravo zbog velikog broja posetilaca ove godine može pohvaliti najjačom valutom na azijskom kontinentu.

Foto: depositphoto/bloodua
Foto: depositphoto/bloodua

Isti taj broj turista pokazao se kao problem za očuvanje lepote kojom obiluje ta država. Primera radi, popularna plaža Maja bej (Maya Bay), koja je postala poznata zahvaljujući filmu "Plaža" sa oskarovcem Leonardom Dikparijem, zatvorena je i takva će ostati dok se njen “ekosastav ne obnovi”.

Broj turista prebrzo raste i naša zemlja to ne može da izdrži. Moramo bolje da upravljamo turistima i destinacijama kako bismo rešili probleme zakrčenosti zemlje i zagađenosti sredine, kažu ekonomisti.

Tajland, naravno, nije jedina država sa problemom masovnog turizma.

I susedni Filipini i Indonezija imaju slične probleme, ali turizam na Tajlandu donosi čak petinu svih prihoda.

Zato Vlada već nekoliko godina nastoji da podstakne putnike da posete manje popularne delove države kako bi se smanjio pritisak na popularni Bangkok i ostrvo Puket.

Foto: depositphoto/cristovao
Foto: depositphoto/cristovao

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3186 idi na stranu