Foto: Maugli/Depositphotos.com
Foto: Maugli/Depositphotos.com

Šumski požari i štrajkovi u Grčkoj nisu više najveći problemi?

Podeli

U ovo doba godine šumski požari i štrajkovi su obično najveća briga u mislima turista koji posećuju Grčku - tvrdi britanski list Gardijan - ali ovoga puta, dok se zemlja priprema za vrhunac sezone, vlasti upozoravaju: čuvajte se komaraca.

Nedelju dana pošto je ministarstvo spoljnih poslova preduzelo korake da se insekti uvrste na listu potencijalnih opasnosti prilikom putovanja u Grčku, zvaničnici iz ministarstva zdravlja su upozorili one koji idu na odmor da treba da preduzmu preventivne mere protiv virusa Zapadnog Nila zbog prošlogodišnje nezapamćene epidemije ove zaraze čiji su prenosnici komarci.

"Bilo je dovoljno slučajeva da sada znamo da je to pitanje javnog zdravlja. Virus je dospeo u Grčku preko ptica selica i preporučujemo da svako preduzme lične preventivne mere kao što su nošenje dugih rukava, izbegavanje mesta sa stajaćom vodom i korišćenje mreža i sredstava protiv komaraca", rekao je Danai Pervanidou, šef kancelarije za zarazne bolesti u nacionalnoj organizaciji za javno zdravlje Keelpno, prenosi Danas.

Rekordnih 316 ljudi je zaraženo virusom prošle godine, što je rezultiralo smrću 50 Grka. U sezoni transmisije, koja je počela neuobičajeno rano, dijagnostikovani slučajevi su prijavljeni i u ruralnim i u gradskim oblastima, navode iz organizacije Keelpno.

Obično oni koji su zaraženi ne pokazuju nikakve simptome. Dok oko 20 odsto doživi blage simptome nalik gripu, uključujući povišenu temperaturu, glavobolje i bolove uopšte, kod oko jedan odsto zaraženih se razvije ozbiljna bolest, pokazuju podaci Centra za kontrolu zaraze i prevenciju.

Foto: dabjola/depositphotos.com
Foto: dabjola/depositphotos.com

Ali među onima kojima je prošle godine u Grčkoj postavljena dijagnoza, kod 243 osobe su se javili simptomi neuro-invazivnih bolesti kao što su encefalitis, meningitis i akutna paraliza. Još od 2012, kada je bilo 262 zaražene osobe i 35 smrtnih slučajeva, epidemija nije bila tako ozbiljna.

Usled sve veće zabrinutosti u zvaničnim krugovima, američka ambasada u Atini je izdala zdravstveno upozorenje kojim se građani savetuju da preduzmu preventivne mere, od čišćenja oblasti u kojima obitavaju komarci do toga da se redovno kosi trava i obrezuje grmlje.

S obzirom na to da se očekuje da će Grčku ove godine posetiti 31 milion turista, što je gotovo tri puta više od njene populacije, rigorozno se primenjuju mere za kontrolu izbijanja zaraze. Sprovode se dodatni programi obuke za medicinske radnike, a informativni leci se distribuiraju na aerodrome i u sedišta opštinskih i regionalnih vlasti širom zemlje.

"Nije moguće predvideti u kojoj će oblasti virus cirkulisati zato što on ima kompleksnu epidemiologiju, ali znamo da se sa sela i vlažnih ruralnih područja preneo na velike urbane centre, uključujući regione oko Atine i Soluna. Kao što na zimu očekujemo epidemiju gripa, tako sada ne leto moramo da očekujemo slučajeve groznice Zapadnog Nila. Moramo da budemo spremni", rekao je Pervanidou za Gardijan.

Razne vrste divljih ptica služe kao svojevrsni rezervoari za virus koji komarci dalje prenose pošto se nahrane njihovom krvlju. Poput ljudi, konji su veoma podložni infekciji. Grčka nije jedina zemlja u kojoj je zabeležen povećan broj zaraženih virusom Zapadnog Nila.

U Italiji, na Kipru, u Rumuniji i Srbiji je takođe zabeležen porast broja zaraženih. Broj zabeleženih slučajeva tokom prošle godine prevazilazi ukupan zbir zaraženih tokom prethodnih sedam godina.

"Poslednji slučaj sezone transmisije u Evropskoj uniji je prijavljen u Francuskoj krajem novembra, što je neuobičajeno kasno", navodi se u izveštaju Evropskog centra za prevenciju zaraze i kontrolu, što znači da je period izloženosti virusu Zapadnog Nila sada znatno duži nego ranije.

strana 1 od 461 idi na stranu