Izvor: B92

Slika zgusnutih narandžastih krovova na jednom mestu, ali i prelepa plava boja mora, asocijacija su na Dubrovnik, jedan od najlepših gradova hrvatskog primorja, koji iz godine u godinu posećuje sve više turista.

Dragulj hrvatske jadranske obale Dubrovnik idealna je destinacija za ljubitelje istorije, avanturiste, ali i gurmane.

Ukoliko odlučite da posetite Dubrovnik, dajemo vam nekoliko predloga šta biste mogli da vidite ili da uradite u ovom lepom gradu.

Zidovi Dubrovnika

Verovatno najlepši i najpoznatiji dubrovački vidikovac jesu zapravo gradske zidine koje pružaju neverovatan pogled na grad i sva njegova okolna ostrva. Ulaznice za neverovatan pogled na grad iz svih uglova koštaju oko 30 evra.

Kulturno-istorijski muzej

Nalazi se u prelepoj građevini u gotskom stilu sa izraženim renesansnim i baroknim karakteristikama i pruža uvid u fascinantnu istoriju grada.

U njemu su izloženi nameštaj i slike koje datiraju iz perioda 16. i 19. veka. Karte za obilazak ovog muzeja koštaju 40 kuna (oko 5 evra).

Stari grad

Stari grad svakodnevno okuplja veliki broj ljudi koji žele da istraže i upoznaju istoriju Dubrovnika. Mnoštvo uskih ulica sa velikim brojem prodavnica i restorana, obeležje su Starog grada. Na vama je da prošetate starim ulicama i osetite duh prošlog vremena Dubrovnika.

Foto: depositphotos/hiro1775

Hrana

Jedna od najboljih stvari u Dubrovniku svakako jeste hrana. I to morska. Morski plodovi su specijaliteti u jelovnicima svih restorana. A kako i ne bi bili, kad dolaze sveži iz obližnjeg mora. Zato ne propustite priliku da uživate u rapsodiji ukusa u nekom od restorana.

Lokrum

Kratka vožnja trajektom odvešće vas do obližnjeg ostrva Lokrum. Prelepo ostrvo na kojem ćete uživati u prirodi i moru kao iz bajke. Prošetajte obalom ostrva i uživajte u predivnom pejzažu, pogledajte ruševine srednjovekovnog manastira, ali i uživajte u suncu na jednoj od mnogih plaža, a imate i mogućnost uživanja u ronjenju.

Dubrovačka katedrala

Kulturna građevina u srcu Starog grada, dubrovačka katedrala "Knežev dvor" je jedno od najpopularnijih turističkih mesta u Dubrovniku. Lepa i spolja i iznutra, katedrala potiče iz 7. veka. Vredi je posetiti i saznati nešto o njenoj istoriji i tome šta se sve krije u njoj.

Foto: depositphotos/kavunchik

Tvrđava Sveti Ivan

Nekada korišćena kao vidikovac za zaštitu gradske luke, tvrđava Sveti Ivan sada je sedište Pomorskog muzeja i Akvarijuma.

Kajak

Iznajmite kajak iz luke i krenite na putovanje jadranskom obalom da biste videli Dubrovnik iz drugačije perspektive.

Uživajte na plaži

Dubrovnik nije samo grad burne istorije i prošlosti, već i grad lepih plaža stvorenih za pravo uživanje i odmor. Plaža Banje je jedna od najpopularnijih u Dubrovniku, ali vredi videti i plaže na obližnjim ostrvima.

Dubrovnik definitivno ima za svakoga ponešto. Bogata istorija, odlična hrana, ali i uživanje u lepotama mora, sunca i plaža. Na vama je samo da odaberete.

Foto: depositphotos/Tuomas_Lehtinen

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.