Foto: tupungato/depositphotos.com
Foto: tupungato/depositphotos.com

Srbija na mapi zdravstvenog turizma: Svetski poznati stručnjaci i konkurentna cena

Podeli

U Srbiji postoje veliki potencijali za razvoj zdravstvenog turizma i zato je važno raditi na promociji ordinacija koje ispunjavaju sve potrebne standarde, rečeno je danas na sastanku ministra zdravlja sa partnerima na Projektu razvoja i unapređenja zdravstvenog turizma Srbije u Beogradu.

Andreja Pavlović iz Nordijske poslovne alijanse rekao je da su velike mogućnosti kada je u pitanju promocija i podsticanje razvoja zdravstvenog turizma u Srbiji, a sa time se saglasio i Jovan Savković, menadžer u nacionalnoj avio-kompaniji Er Srbija, koji je rekao i da koncept razvoja zdravstvenog turizma može u budućnosti da da značajne rezultate. "Naše učešće u projektu razvoja i promociji zdravstvenog turizma u Republici Srbiji važno je višestruko a može da doprinese kako imidžu same kompanije tako i Srbije šire", rekao je Savković.

Tom prilikom četiri nove zdravstvene ustanove dobile su sertifikate o ispunjenim uslovima i standardima za učešće u projektu razvoja i promociji zdravstvenog turizma u Srbiji. Do sada je te kriterijume ispunilo oko 60 zdravstvenih ustanova.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je 2015. godine, kada je sa radom počela radna grupa, koja radi na promociji i razvoju zdravstvenog turizma, napravljen ozbiljan temelj za dalje unapređenje u ovoj oblasti.

"Od nas zavisi kako će to ići dalje", rekao je on i dodao da Srbija ima ozbiljnu perspektivu i resurse.

"Ovo je dobro za sve građane Srbije. Želimo da promovišemo privatne klinike, uložili su novac, želja im je da proširuju kapacitete i da ima sve više pacijenata, a samim tim i što boljih rezultata, odnosno da hotelijeri imaju više gostiju, avioprevoznici što više putnika, koji će obilaziti značajne turističke atrakcije", rekao je ministar zdravlja.

On je rekao da će se raditi na promociji ordinacija koje ispune standarde te da da će uskoro biti pokrenuta "Gugl stor" aplikacija sa informacijama o ordinacijama koje postoje u Srbiji, a koje strani gosti mogu da posete radi potrebnih tretmana i intervencija.

Foto: elenathewise/depositphotos.com
Foto: elenathewise/depositphotos.com

"Trenutno se sređuje aplikacija i tu će biti sve ordinacije. Hteli smo svima da olakšamo, i zato radimo promociju i sve što je neophodno", rekao je Lončar.

On je naveo da su gosti iz inostranstva zainteresovani da obiđu ordinacije u Srbiji, i da su to već učinili gosti iz Nemačke, a narednog meseca će doći i gosti iz više evropskih zemalja koji će moći da vide šta sve mogu da ponude naše ustanove i čime raspolažu.

Lončar je rekao i da su predstavnici Ministarstva zdravlja rasploeni da saslušaju i razmotre nove ideje. Ministar zdravlja je rekao da Ministarstvo podržava zdravstveni turizam u Srbiji i da je stalo iza privatnih ordinacija kako bi se privukao veći broj turista i garantovali sigurnost i kvalitet usluge. On je istakao da su retke države koje ako stoje iza svojih privatnih ordinacija i stručnjaka.

Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC
Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC

Lončar je rekao da Srbija ima svetski poznate stručnjake, konkurentnu cenu, predivne prirodne lepote i tradicionalno srdačne ljude. Dodaje da je napravljen ceo tim sa Turističkom organizacijom Srbije, sa Jutom, sa "Er Srbijom" i Nordijskom alijansom.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović rekla je da je važno da kvalitet usluge bude na zadovoljavajućem nivou, kako kada je zdravstvo u pitanju, tako i kad su u pitanju sadržaji i turistička usluga tokom boravka u Srbiji.

Labovićeva je pozvala sve one koji se bave uslugom pružanja smeštaja da prijavljuju goste u skladu sa novom zakonskom regulativom.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je da je važno da postoji sve veće interesovanje za uključivanje privatnog sektora kada je ova oblast u pitanju.

On je rekao da je važna promocija proizvoda i usluga.

strana 1 od 714 idi na stranu