Izvor: B92, novosti.rs

Zahvaljujući prirodnim lepotama kojima obiluje, šumi, čistom vazduhu, ali i prelepom pogledu koji se pruža sa vrha, Rtanj spada u jedne od najlepših planina u Srbiji.

Rtanj je 2012. godine postao najpoznatija planina u svetu, zahvaljujući apokalipsi. Svi svetski mediji su decembra te godine objavili da će najavljeni smak sveta zaobići planinski masiv kod Boljevca, oko 200 kilometara udaljen od Beograda.

U to vreme su strani i domaći gosti napunili sve smeštajne kapacitete gotovo napuštenog rudarskog gradića Rtanj i udahnuli mu novi život.

Smak sveta je izostao, ali je rtanjska "srpska piramida" postala međunarodna turistička atrakcija.

Planina koju su godinama posećivali uglavnom planinari i sakupljači lekovitog bilja, od tada je zanimljiva mnogo široj populaciji gostiju, od ljubitelja odmora u domaćoj radinosti do posmatrača letećih tanjira.

Na prostoru od podnožja "srpske piramide" do vrha Šiljak na 1.565 metara za svakog ima više nego dovoljno mesta da uživa na svoj način.

Sada je sve više gostiju koji se relaksiraju i pune baterije na "energetskom nalazištu" Vrelo za koje se veruje da ima blagotvorno delovanje prirodnog magnetizma.

Foto: depositphotos/Bora030

Bez obzira na to ko u šta veruje, nauka priznaje da na Rtnju postoji neobjašnjiva anomalija geomagnetnog polja.

Ogromnoj popularnosti Rtnja na kome tokom vikenda doslovno od jutra do mraka, a ponekad i preko noći, možete sresti grupe ljudi koji pešače doprinele si izuzetno dobro obeležene staze.

Planinari iz zaječarskog kluba "Dragan Radosavljević" markirali su ih tako dobro da se ni apsolutni početnici ne mogu izgubiti ako prate uočljive oznake.

Na planinu se može penjati iz više pravaca, a za one koji dolaze prvi put ili nemaju mnogo kondicije i iskustva najpreporučljivija je Južna staza koja polazi iz naselja Rtanj.

Uspon do vrha Šiljak sa te strane traje tri do četiri sata, zavisno od fizičke spremnosti i usputnih zadržavanja radi uživanja u prelepim prolećnim pejzažima.

Severna staza koja kreće iz Mirova je mnogo zahtevnija u višem delu, ali je zanimljiva i za rekreativce koji mogu ovim pravcem bez napora doći do izuzetnih vidikovaca na stenovitom planinskom grebenu.

Topla preporuka iskusnih posetilaca Rtnja je da u povratku napravite pauzu u usputnom selu Izvor, zbog izvrsne kuhinje u tamošnjem restoranu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.