Izvor: index.hr

Novozelandska vlada odlučila je da pomiri eksplozivni rast broja turista i zaštitu onoga što ih tamo najviše privlači - netaknute prirode.

"Novozelandsko prirodno i kulturno nasleđe srž je našeg turizma i našeg nacionalnog identiteta", rekla je ministarka zaštite životne okoline Judžin Sejdž.

Ne želeći da se odrekne turista, ali želeći da sačuva svoje prirodno bogatstvo, vlada je predstavila novu i, kažu, sofisticiranu strategiju istovremenog širenja infrastrukture i čuvanja okoline. Zajednički su je sastavila dva ministarstva, turizma i zaštite okoline.

Novac za to će se osigurati iz regionalnih razvojnih fondova, ali i novom vizom za posetioce.

Od oktobra ove godine vlada će turistima naplaćivati 35 novozelandskih dolara na ulasku u zemlju.

Pošto je zemlju lani posetilo 3,8 miliona inostranih turista, to bi značilo da će vlada novim nametom prihodovati 133 miliona dolara godišnje, koje će nameniti zaštiti okoline i ulaganju u infrastrukturu.

Očekuje se da će do 2025. broj inostranih turista porasti na pet miliona.

"I kako broj turista raste, moramo da osiguramo da naša turistička industrija bude deo rešenja u problemima zaštite okoline", rekla je ministarka Sejdž.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.