Izvor: B92

Da najpopularnija turistička odredišta ne mogu ni na trenutak odmoriti od turista, nije nikakva novost. Ipak, postoji doba godine kad se može otići na ta mesta, a da nema velikih gužvi. Na primer, u Veneciji uvek ima turista, ali ipak postoje termini kad u ovom gradu možete uživati bez probijanja ulicom i čekanja u redu za vaporeto...

Poslednje mesto koje se odlučilo na "obranu" od turista jeste italijansko ostrvo Kapri. Gradonačelnik Đani di Martino nedavno je izjavio da će pokušati da instalira metalne ograde, nalik onima koje su nedavno postavljene u Veneciji, a sve kako bi zaustavili deo turista.

Međutim, nemaju samo Italijani problem. Kako se sezona približava, milioni turista spremaju "desant" na Barselonu, Ibicu, Dubrovnik i ostala mesta koja se nalaze zaokružena na karti svakog ko je u životu putovao.

Pa ako baš sada svi putuju, zašto morate i vi? Dubrovačke zidine i za nekoliko će meseci stajati na svom mestu, venecijanski kanali i gondole voziće i zimi, a Gaudijeve građevine i dalje će vas fascinirati bez obzira na godišnje doba.

Britanski Telegraf dao je preporuke kad je najbolje vreme za posetu poznatim mestima širom sveta.

Kapri – jesen

U jesen stanovnici Kaprija zajednički odahnu, ali i, realno, zaključe još jednu uspešnu turističku sezonu. U ovo doba na ostrvo svrate u jednodnevnu posetu putnici smešteni u Napulju ili Sorentu, a ostrvom ponovo zavlada mistična atmosfera. More je toplo i u novembru, a iako ostrvo nije veliko, zaljubljenici u hodanje neće ostati razočarani.

Foto: Thinkstock

Venecija – zima

U novembru ili januaru venecijanske ulice često su neprepoznatljive. Naravno, i dalje se nađe poneki turista, ali se osećate toliko slobodno da vam se čini da čujete zvuk svojih koraka. Cene su znatno niže nego u sezoni.

Barselona – zima

Dok je leti pretrpana turistima, zimi je vreme suvo, a ulice su prazne. Stoga, ako niste ludi za plažama i želite, između ostalog, u Barseloni i da se okupate, najbolje vreme za odlazak su zimski meseci. Takođe, u ova doba u gradu se postavljaju brojne izložbe.

Dubrovnik – jesen

Leti su, kao što nam je dobro poznato, gužve nepodnošljive, a kruzeri ne prestaju da se smenjuju u gradskoj luci. Na jesen je gostiju znatno manje, a vreme je i dalje lepo i toplo.

Maču Pikču – april ili novembar

Grad Inka najposećeniji je u julu i avgustu, kad ovde žele da dođu apsolutno svi turisti. Stoga izaberite neko drugo vreme i obiđite ovo mesto u predsezoni ili nakon završetka sezone, piše punkufer.hr.

Ibica – rano proleće

Iako sezona počinje već u maju, a traje sve do novembra, Ibica je posebno lepa u rano proleće kad celo ostrvo cveta. Balearska ostrva i inače nude mnoštvo sportskih aktivnosti, tako da zaljubljenicima u zdrav život ovde sigurno neće biti dosadno.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.