Raj na obali Jadranskog mora koji turisti još nisu otkrili

Istorijski gradovi, vrhunska gastronomska ponuda i obilje znamenitosti, čine ovu regiju jednom od najposećenijih delova u Italiji.

Izvor: punkufer.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Iako je u blizini popularne Toskane, u gradove regije Emilija-Romanje posetioci dođu usput. Međutim, ovaj deo Italije nudi toliko toga za istraživanje.

Regija se smestila prvi vrhu italijanske “čizme”, a proteže se od Jadranskog mora na jugu, pa gotovo do Ligurskog na severu. Ovde su uloge na neki način zamenjene, pa tako na severom dominiraju farme i ravnice, dok je jug brežuljkast.

Na mnogim od tih farmi proizvedena su gastronomska čuda, uključujući slavnu šunku iz Parme (pršut) i parmezan (Parmiggiano Reggiano). Naravno, ovde je i poznata mortadela iz Bolonje, jednako kao i lazanje i slavni umak.

Ipak, nije samo hrana ono u čemu se može uživati u Emiliji-Romanjii. Umetnost je takođe zastupljena, od ranohršćanskih mozaika, srednjevjekovnih dvoraca, pa sve do renesansnih palata.

Ništa se ne ističe toliko kao mozaici u Raveni iz vizantijskog vremena. Datiraju iz 4. do 6. veka i pokazuju moć Ravene koja je nekad bila centar Zapadnog rimskog carstva. Mozaici se nalaze na pet mesta u središtu grada, a plaćanjem karte od 9,5 evra možete ih obići sve. U Raveni možete posetiti i grob velikog Dantea.

U blizini Ravene smestio se drugi grad vredan posete, Ferara. Emilija-Romanja dom je mnogih lepih crkava, a najposebnija je verovatno katedrala iz 12. veka u Modeni. Ovde se isplati popeti i na 87 metara visoki zvonik i uživati u pogledu na grad, piše punkufer.hr.

Neki od najpoznatijih specijaliteta su culatello (vrsta pršuta iz Parme), tortellini i cotechino (velike kobasice od svinjetine).

U ovoj regiji nećete imati problema s pronalaženjem dobre hrane. Za one koji vole automobilsku industriju, biti ovde je bajkovito.

Vesti

Na Kopaoniku izjednačena letnja i zimska sezona

Direktor Turističke organizacije Raška Radenko Cvetić rekao je danas da su u toku poslednje pripreme za početak letnje sezone na Kopaoniku, koja nudi širok spektar aktivnog odmora. On je agenciji Beta rekao da je na toj planini, koja predstavlja najmoćniji turistički centar u čitavom regionu, poslednjih godina gotovo izjednačena letnja i zimska sezona.

Vesti utorak 24.04. 13:30 Komentara: 3

Kako izgleda Ibica kada nema bahanalija

Pokušali smo da Ibicu osetimo i doživimo kao meštani, u aprilu kada nema ludih žurki i puno turista, da uživamo u onoj pravoj izvornoj i “običnoj” Ibici. Kažu da ovo ostrvo ima dva lica: jedno u sezoni kada žurke traju 24/7 i drugo, van sezone, kada možete uživati na miru u svemu što ostrvo ima da ponudi.

Moj put utorak 24.04. 08:30 Komentara: 21
strana 1 od 1040 idi na stranu