Neobična lepota najčudnijeg grada u Grčkoj

Originalno dizajniran kao utopija Musolinijevih arhitekata, Laki je u međuvremenu postao ruina od grada, a malo ko zna da i dalje postoji. Pročitajte zašto ovaj grad zaslužuje drugu šansu.

Izvor: B92
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

U gradu Laki, stacioniranom na grčkom ostrvu Leros ne živi previše ljudi. Gradić je izgrađen kao glavna baza Italijanske kraljevske mornarnice 1923. godine nakon što je Rodos postao mali za njihova potrebe. Nekada se zvao Portolago, a osnovan je 1930. godine pod italijanskom zastavom kao novi model grada čiji su stanovnici uglavnom bili pripadnici italijanske vojske.

foto: thinkstock
foto: thinkstock

Šetnja kroz Laki noću izgleda kao šetnja po filmskom setu koji su upravo napustili glumci.

Grad je dobio ime po Mariju Lagu, vođi italijanske kolonije od 1922. do 1036. godine, a najbolji je primer italijanske arhitekture racionalizma i fašizma koju su predvodili Armando Bernabiti i Rodolfo Petrako. Navodno je i Musolini jako voleo ovo ostrvo, pa je izgradio sebi vilu pored grada.

Nakon što se Leros pripojio Grčkoj 1947. godine, Portolago je preimenovan u Laki. Umesto da predstavlja viziju utopijske budućnosti, grad je ostao simbol italijanske okupatorske vlasti, koja je godinama kasnije bila brutalna po Grke na ostrvu. Zaboravljen i polunapušten, tek je nedavno počeo da privlači pažnju zbog svoje bogate istorije, ali i što bi mogao da ponudi.

foto: screenshot/atlas visual
foto: screenshot/atlas visual

“Crkva, pozorište, škola, bolnica, kasarna, hotel, a pre sve kružna tržnica predstavljaju primerenu, koherentnu arhitektonsku celinu koja bi mogla da se pojavi na bilo kojoj izložbi arhitekture tridesetih godina“, piše Vasilis Kolonas, autor Italijanske arhitekture Dodekaneza (12 grčkih ostrva u jugoistočnom Egeju).

foto: screenshot/atlas visual
foto: screenshot/atlas visual

Tridesetih je u ovom gradu živelo oko osam hiljada ljudi, a danas ih ima nešto manje od dve hiljade. Preko dana je komercijalni centar ostrva, ali čim padne mrak ulice su puste i tihe. Zgrade polako propadaju, a Grci ne popuštaju i ne žele da pruže drugu šansu ovom gradiću.

Vesti

Er Frans: Moguća odlaganja i otkazivanja u poslednji čas

Avio-kompanija Er Frans je saopštila, povodom današnjeg generalnog štrajka u Francuskoj, da će obaviti 100 odsto letova na dužim linijama, smanjiti broj letova na srednjim i kratkim linijama, i poručila putnicima koji imaju rezervacije za danas da besplatno odlože putovanje za period između 25. i 28. marta.

Vesti četvrtak 22.03. 15:15 Komentara: 0

Neistraženo i netaknuto: Ostrvo na kom žive najsrećnija bića

Onima koji traže destinaciju koja ne vrvi od turista, s prelepom prirodom, mnogo neodoljivih životinjica i mnogo sunca, australijsko ostrvo Rotnes može delovati kao zanimljiva ideja. Bliže je nego ikad zahvaljujući novim letovima australijske avio-kompanije Kantas koji spajaju Pert i londonski Hitrou.

Vesti četvrtak 22.03. 13:25 Komentara: 7

Ovo je ubedljivo najpopularnija tura na Trip advajzoru

Izbor destinacije na koju ćete otputovati na odmor nekada može da bude zaista težak. Ljudi su često u stanju da preispituju svoje odluke o izboru mesta za putovanje ili odgovarajućeg smeštaja, a pogotovo lokacija koje žele da obiđu i vide za predviđeno vreme boravka.

Vesti četvrtak 22.03. 08:30 Komentara: 5
strana 1 od 1028 idi na stranu