Izvor: B92

Pojedini putnici smatraju da je mogućnost sedenja pored glasnog deteta samo jedan od rizika kojima se izlaže svako kada kupuje avionsku kartu, dok drugi smatraju da decu obavezno treba razdvojiti od odraslih.

Indigo, jedan od najvećih indijskih avio-prevoznika, uveo je "Tihe zone" u svoje letelice još 2016. godine.

U pitanju su zone u kojima je zabranjen pristup deci ispod 12 godina (11, 12, 13. i 14. red), namenjene isključivo biznismenima.

"Želeli smo da obezbedimo komfor svim putnicima koji putuju našom kompanijom. Ove zone namenjene su biznismenima, kojima je potrebna tišina kako bi na miru radili svoj posao", rekli su predstavnici kompanije.

Istog mišljenja bile su i kompanije Malezija erlajns, Er Azija i Skot erlajns, koje su uvele istu ponudu.

Istraživanje sajta za avionska putovanja Airfwarewatchdog iz 2017. godine pokazalo je da više od polovine ispitanika smatra da bi porodice sa decom mlađom od deset trebalo udaljiti od ostalih putnika, a rasprava se zahuktala na Reditu, gde je veliki broj korisnika istakao da bi rado platio dodatnu sumu novca za let bez dece.

Protiv ove opcije su za sada jedino SAD, koje smatraju da bi ovakva vrsta usluge imala izuzetno negativan uticaj na reputaciju avio-kompanija, jer bi izazvala bes putnika sa malom decom.

"Roditeljima je teško da budu objektivni kada su u pitanju ovakve stvari. Kad god ova tema dođe na red, vrlo se uznemire", izjavila je urednica sajta Airfarewatchdog za Biznis insajder.

Stjuartova ističe da se roditelji vremenom prilagođavaju životu s malom decom i da nemaju osećaj za to koliko njihovi mališani mogu da budu naporni.

"Ako imate decu, najverovatnije ste se već odavno navikli na buku. Ukoliko vam neko kaže da su vaša deca preglasna ili nevaspitana... takve situacije mogu da eskaliraju vrlo brzo", zaključila je.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.