Izvor: B92

Leonard Koen, tada siromašni kanadski pesnik i “wannabe“ pisac, došao je na grčko ostrvo Hidra u aprilu 1960. godine. Želeo je sunce, slobodu, avanturu, jeftin život i savršeno mesto za pisanje. I sve je to našao.

Glavni grad, koji se takođe zove Hidra, načičkan je kućicama grupisanim tako da izgledaju kao pijani gledaoci zagledani u luku. Iza su brda sa malo drveća i više stena na kojima se nalaze izolovani manastiri. Ostatak ostrva je prilično divlji i nenaseljen.

U krugu od 6.500 kvadratnih metara zabranjena su motorna vozila, pa su natovareni magarci jedno od glavnih prevoznih sredstava koji prenose doslovno sve – od kofera do nameštaja.

foto: thinkstock

Kada je Koen pak, stigao na Hidru ona nikako nije bila turistička destinacija. Samo nekoliko kuća je imalo struju, telefon i vodu. A i žitelja je bilo tek 2.500.

U svojoj knjizi “The Colossus OF Marousi“ Henri Miler opisao je ovo mesto kao ostrvo “neverovatne lepote sa sposobnošću da transformiše svakog ko ga poseti“.

I Miler i Koen na ostrvo su prvi put došli kao gosti poznatog slikara Nikosa Hadžikirjakosa Gika, koji je učinio Hidru poznatom zahvaljujući svojoj umetnosti. Njegova vila od 40 soba bila je mesto koje su mnoge eminentne ličnosti tada posećivale i tako otkrivale ostrvo inspiracije i relaksacije. Nažalost, 1965. godine vila je izgorela, a Gika se više nikada nije vratio na Hidru. Lokalna legenda kaže da je Koen zapravo prokleo kuću. Njeni ostaci su netaknuti i nakon 52 godine.

foto: thinkstock

Hidra nije za džabe idealna za ekscentrične ljude. Lokalci kažu da je bilo sasvim normalno da u taverni sede ribar, pekar, umetnik i kapetan broda. I svi su isti.

A ovo mesto je odlično i za mačke, koje su navodno stigle na ostrvo sa piratskih brodova još u 18. veku. Ako su Koen i Gika obeležili ostrvo šezdesetih, onda su svakako mačke moderni promoteri. U svakom trenutku u vidokrugu imate 20 mačaka koje lutaju ulicama, a imaju i svoj gradski fond i medicinsku negu.

Da ostrvo definitivno transformiše svakoga ko ga obiđe dokazao je Leonard Koen, koji je u septembru 1960. godine kupio kuću na Hidri kada mu je baka ostavila 1.500 dolara. Šest godina je živeo u njoj, a mnoge njegove pesme su upravo tu nastale. Njegova deca danas poseduju ovu kuću i svake godine posećuju ostrvo.

Hidra se nalazi u Saronskom zalivu u komšiluku Porosa i Egine, a do nje se vrlo brzo može stići brodom od Atine. Osim za letovanje, Hidra je idealna i za jednodnevni izlet zbog svoje blizine glavnom gradu Grčke.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.