Izvor: B92

Sudeći po novim trendovima sve je veća potražnja za jedinstvenim smeštajem. Statistike Airbnb-a pokazuju da se sve češće traži kućica na drvetu više, kao i smeštaj u srednevjekovnim dvorcima, kolibama u divljini i šatorima koje tradicionalno koriste nomadi u stepama središnje Azije.

U Japanu su sve popularniji rjokani, tradicionalna prenoćišta čija tradicija korene vuče još iz 8. veka. Tipično japanski smeštaj nalazio se pored najvažnijih saobraćajnica gde bi putnici mogli da se osveže i prespavaju.

Česti gosti su bili samuraji koji bi, osim kreveta i hrane, opuštanje potražili u vrućim bazenima – onsenima. Japan danas ima rjokane koji variraju od porodičnih hotelčića od tek nekoliko soba do zdanja koja izgledaju poput palate sa velnesom.

U njima se spava na tatamijima (podloga od rižine slame, gume ili sintetike) i futonima.

Minšuku je manje luksuzna verzija rjokana pa je samim time i jeftinija. Jedan od prvih hotela na svetu upravo je prenoćište Nišijama Onsen Kejunkan koje je otvoreno 705. godine.

Hoši rjokan u gradu Komatsu otvoren je 717. godine, pa, prema Ginisovoj knjizi rekorda predstavlja najstariji hotel koji i dalje radi. Čak je četrdeset i šest generacija ista porodica vodila posao.

Hotel ima stotinak soba, dva zatvorena termalna bazena, kao i dva spoljna koja su odvojena za žene i muškarce.

Gosti dobijaju jukatu, odnosno posebni kimono na korišćenje kako bi im boravak kraj bazena bio što udobniji.

Autor: Nika Borovac Izvor: punkufer.hr

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.