Gde će Novosađani za doček?

Novi Sad dočekuje 7526. godinu, datum koji je najviše zaintrigirao javnost. Organizatori dočeka, Fondacija Novi Sad 2021, koji učestvuju i u pripremama grada za evropsku prestonicu kulture, objašnjavaju otkud taj datum.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Ono što je poenta jeste spajanje ove dve nove godine, spajanje dva kalendara, dva računanja vremena. Poenta i cilj jeste da Novi Sad živi interkulturalnost, da dakle, od Katoličkog Božića 25. decembra, pa sve do 13. januara, mi spojimo sve te praznike i živimo svi zajedno u slozi i proslavljamo sve ove datume zajedno”, objašnjava Jelena Galetin iz Fondacije Novi Sad 2021.

Interkulturalnost je vidljiva i u odabiru izvođača, muzičara, koji dolaze iz različitih delova sveta i regiona, a nastupiće na čak 38 lokacija u gradu. Slobodan Trkulja, Lajbah, bend Imar iz Švedske, Kaliopi, Matija Dedić, Zoran Predin, samo su neki od izvođača, a biće i još novina.

“U Zapadnom holu Spensa moderan cirkus Ludifiko, odnosno cirkuski kabare, prvi put u Novom Sadu, sa Aleksandrom Dujinom. Takođe su sve ulaznice rasprodate”, kaže Galetin.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Dan pre dočeka, u novosadskoj Sinagogi uveliko su trajale pripreme za koncert Filharmonije mladih, koja prethodnih devet godina nije funkcionisala. Čine je mladi umetnici od devet do dvadeset godina. Raspust su iskoristili za dolaske na probe za novogodišnji koncert.

“Moram da kažem da sam jako ponosan na njih, zato što su za vreme ovog raspusta vredno dolazili na probe i nismo ni verovali da se toliko članova da se skupi. Mi smo verovali da će toliko zapravo članova da se skupi, mislili smo da ćemo možda da okupimo taj simboličan broj od 21, ali eto imamo tri puta više dece, dakle biće preko 65”, kaže Marko Miletić, umetnički direktor Filharmonije mladih.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U publici, u Sinagogi, pored ostalih sedeće i deca migranti, iz izbegličkog kampa u Šidu. Preko 50oro dece.

“Mi se nadamo da će svaki sledeći projekat takođe da uključi ovu decu i verovatno i aktivno. Naći ćemo neki način da i oni budu deo ovog ansambla", dodaje Miletić.

Deo programa dočeka Srpske Nove godine u Novom Sadu, osim izvođača i Novosađana, biće i gosti iz celog sveta, koji su nekoliko dana ranije već stigli u grad.

Vesti

Er Frans: Moguća odlaganja i otkazivanja u poslednji čas

Avio-kompanija Er Frans je saopštila, povodom današnjeg generalnog štrajka u Francuskoj, da će obaviti 100 odsto letova na dužim linijama, smanjiti broj letova na srednjim i kratkim linijama, i poručila putnicima koji imaju rezervacije za danas da besplatno odlože putovanje za period između 25. i 28. marta.

Vesti četvrtak 22.03. 15:15 Komentara: 1

Neistraženo i netaknuto: Ostrvo na kom žive najsrećnija bića

Onima koji traže destinaciju koja ne vrvi od turista, s prelepom prirodom, mnogo neodoljivih životinjica i mnogo sunca, australijsko ostrvo Rotnes može delovati kao zanimljiva ideja. Bliže je nego ikad zahvaljujući novim letovima australijske avio-kompanije Kantas koji spajaju Pert i londonski Hitrou.

Vesti četvrtak 22.03. 13:25 Komentara: 9

Ovo je ubedljivo najpopularnija tura na Trip advajzoru

Izbor destinacije na koju ćete otputovati na odmor nekada može da bude zaista težak. Ljudi su često u stanju da preispituju svoje odluke o izboru mesta za putovanje ili odgovarajućeg smeštaja, a pogotovo lokacija koje žele da obiđu i vide za predviđeno vreme boravka.

Vesti četvrtak 22.03. 08:30 Komentara: 5
strana 1 od 1028 idi na stranu