Turisti za koje se destinacije bore: Ove su nam omiljene

Na Međunarodnom sajmu turizma "Ferien 2018", mnoge destinacije se bore za turiste iz Austrije, u vreme povećenog straha zbog terorizma i političke nestabilnosti u pojedinim zemljama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Austrijanci rado putuju i to je ostalo nepromenjeno u odnosu na ranije godine, pokazuje istraživanje prema kojem 88 odsto planira ove godine da otputuje na odmor.

Više od jedne trećine namerava da češće nego ranije putuje na odmor, ali svetsko političko stanje utiče na ponašanje turista.

Velika većina, to jest 80 odsto, navelo je u istraživanju povodom sajma, da izbegava određene destinacije u inostranstvu i češće namerava da se odmara u domovini. Više od polovine Austrijanaca u proseku putuje između dve do tri nedelje godišnje, a više od četiri nedelje na putovanjima provode starije osobe od 60 godina.

Gotovo svaki drugi kaže da ima na raspolaganju za putovanja budžet do 1.000 evra, a jedna trećina je spremna da potroši i više od 1.000 evra. Kada je reč o omiljenim destinacijama, samo 25 odsto navodi da preferira daleke destinacije, a ostatak odmara u Evropi, pri čemu je i ove godine na vrhu zemalja za odmor Hrvatska zajedno sa Italijom, a potom slede Nemačka i Grčka.

Što se dalekih putovanja tiče, na vrhu liste su SAD i Tajland, a potom slede Kuba i Dominikanska Republika. Povećano je i interesovanje za obilaske gradova, te je 58 odsto najavilo da želi da obiđe neki od zanimljivih gradova.

Na prvom mestu je Amsterdam, dok su tražene destinacije i Berlin, Minhen, Hamburg, London i Venecija, a od prekomorskih destinacija Njujork, Los Anđeles, Majami i Hongkong.

Austrijanci veoma rano uplaćuju svoje odmore, i to do tri meseca pre putovanja, a Sajam turizma im često služi kao orijentacija pri donošenju odluke o destinaciji. Na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beču na štandu Crne Gore vlada veliko interesovanje za zajedničku ponudu Crne Gore i Srbije, koji se predstavlja kao projekat privrednih komora da naprave regionalni proizvod.

Takođe na sajmu, što se tiče bivše Jugoslavije, velike štandove, prema tradiciji, imaju Slovenija i Hrvatska, a sa manjim su prisutne Bosna i Hercegovina i zasebno Republika Srpska. Inače na "Ferien 2018." Rusija se predstavlja kao domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu.

Vesti

Ne morate čak ni da putujete: Pejzaži koji opuštaju um

Psihoterapeuti kažu da plava boja podiže raspoloženje. Posete koloritnim mestima pomažu otklanjanju stresa, pa čak i borbi protiv infekcija. Ako želite mir, ovo su mesta u koja bi trebalo da otputujete, a ako ništa drugo, barem da uživate u njihovim pejzažima tokom ovih sivih dana.

Vesti ponedeljak 15.01. 15:56 Komentara: 2

Skopski bulevar dobija ime po Esmi Redžepovoj

Odlukom Ministarstva kulture Makedonije skopski bulevar će dobiti ime po kraljici romske muzike Esmi Redžepovoj Teodosievski u znak zahvalnosti ovoj svetski poznatoj i priznatoj umetnici koja je ostavila trajan trag na muzičkoj sceni Makedonije i sveta.

Vesti ponedeljak 15.01. 10:52 Komentara: 3
strana 1 od 1007 idi na stranu