U ovom delu aviona turbulencija se najmanje oseća

"Dame i gospodo, zavežite pojaseve!" Nekim putnicima u vazdušnom saobraćaju već je i ova rečenica dovoljna da osete neprijatnost.

Izvor: hina
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Turbulencije, svakako, nisu prijatne, posebno ne onima sa strahom od letenja ili osetljivim želucem. Međutim, ne trese se svaki deo aviona jednako.

"U suštini, najmanje ćete ih osetiti u sredini aviona", objašnjava profesor Andreas Strohmajer sa Univerziteta u Štutgartu. Avion se najmanje njiše na mestu gde se krila spajaju sa trupom.

Takođe, putnici smešteni oko sredine aviona najmanje osete i promene smera letelice.

Suprotno tome, najnemirniji deo aviona je zadnji.

Thinkstock
Thinkstock

Kada pilot upravlja kormilom, putnik na repu aviona to može da oseti kao da ga nešto vuče iz sedišta, a pri turbulencijama kao da ga naguravaju.

Mesto u repu aviona nije idealno ni pri poletanju.

"Kada se avion podiže, oni pozadi imaju osećaj kao da propadaju u liftu", kaže Strohmajer.

Vesti

Objavljena lista najbezbednijih avio-kompanija

Putovanje nebom nikada nije bilo bezbednije, pa je 2017. bila godina s najmanje avionskih nesreća. Povećanje bezbednosti postalo je jedan od prioriteta vazdušnog saobraćaja, a za to su svakako zaslužne i avio-kompanije iz ovog teksta.

Vesti četvrtak 18.01. 08:25 Komentara: 13

Luksuzni zatvor ponovo postaje hotel

Luksuzni hotel u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, koji je služio kao zatvor u vladinoj protivkorupcijskoj kampanji, ponovo će biti otvoren sledećeg meseca, objavio je hotel na svojim stranicama.

Vesti sreda 17.01. 08:25 Komentara: 3
strana 1 od 1008 idi na stranu