Izvor: rs.sputniknews.com

Trebalo je da bude izletište nemačkog radnog naroda, ali je već decenijama bilo gotovo zaboravljeno.

Godine 1936., tri godine pre nego što je nacistička Nemačka napala Poljsku i započela Drugi svetski rat, Adolf Hitler je naredio izgradnju najvećeg svetskog turističkog izletišta, smeštenog na obali ostrva Rigen. Nacisti su ga nazivali Prora.

Hitler nikada nije završio gradnju Prore zbog rata. Dok su nemački vojnici prolazili kroz Evropu, Prora je trunula — sve do 2013. godine.

Prora je sada u vlasništvu nemačke firme za nekretnine "Metropole marketing", koja iznajmljuje sobe turistima iz čitavog sveta, ali i Nemcima.

"Biznis insajder" iznosi nekoliko činjenica o ovoj kontroverznoj megagrađevini.

Više od 9.000 radnika gradilo je Proru

Rodžer Murhaus, istoričar i turistički vodič, izjavio je da je Prora namenjena da bude suprotnost Gestapu. Dok je nacistička tajna služba progonila sve neprijatelje naroda, Prora je trebalo da prikaže drugu stranu nacističkog režima.

Smeštaj za 20.000 ljudi

Dok je nacistička policija bila u začetku, nemačka vizija je bila prožeta nadom u budućnost, rekao je Murhaus.

Svaka soba trebalo je da bude dugačka oko pet metara a široka oko dva i po, uključuje dva ležaja, sudoperu i ormar. Hitler je naručio gradnju festivalske dvorane u središtu Prore, koja bi bila dovoljno velika da odjednom smesti 20.000 stanovnika.

Foto: Youtube Screenshot

Diktatorski snovi

Hitlerova megalomanija — osobina koju dele mnogi diktatori, takođe se ogledala u planu za festivalsku dvoranu. Naručio je da je projektuje arhitekta Erih Putlica.

Dvorana je trebalo da sadrži dva bazena, bioskope i pozorišta. Cela građevina duga je četiri i po kilometra, a od plaže je udaljena stotinak metara.

Po svemu sudeći, to bi bila jedna od najimpresivnijih građevina na svetu. Takođe, ima najveći hostel na svetu koji sadrži 402 kreveta i 96 soba.

Oživljavanje zapuštene Prore

Početkom milenijuma, nekoliko nemačkih kompanija borilo se za prava za oživljavanje Prore. U 2006. godini, nemačka savezna agencija za nekretnine kupila je "Blok 5“ gde je smešten hostel.

Otvoren je 2011. godine. Najveće jedinice koštaju gotovo milion dolara. Ljudi koji žele da ostaju u Prori mogu da biraju između hotelskih soba za privremene posete i luksuznih apartmana kao dugoročnih investicija.

Cena apartmana se kreće od 400.000 do 900.000 dolara, u zavisnosti od njihove veličine i bloka u kom se nalaze.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.