Izvor: B92

Vlada Italije i zvaničnici Venecije postigli su danas dogovor o planu za blokiranje prolazaka velikih kruzera u vodama kod Trga Svetog Marka u Veneciji, zbog čega će biti preusmereni na obližnju industrijsku luku.

U okviru dogovora koji je postignut posle višegodišnje debate još nisu usaglašeni finalni detalji, piše AP, dodajući da su zvaničnici vodili računa o balansu između zabrinutosti za delikatan ekosistem Venecije i za radna mesta, pored ostalog, u turizmu.

Ministar saobraćaja Italije Gracijano Delrio rekao je da će kruzerima naposletku biti zabranjen pristup venecijanskom kanalu Djudeka i oblasti kod Trga Svetog Marka, prenela je agencija Ansa.

Delrio je rekao da će plan postepeno biti sproveden u fazama tokom narednih tri do pet godina i da će sva plovila težine preko 55.000 tona morati da budu preusmerena severno od grada Margera.

Odluka je doneta nakon pritužbi lokalnih stanovnika i upozorenja Uneska, koji je naveo da bi Venecija mogla da se nađe na listi "ugroženih" lokacija.

Aktivisti za zažtitu životne sredine međutim smatraju da udaljavanje brodova od jednog dela grada neće doprineti zaštiti delikatnog ekosistema Venecije, prenela je italijanska agencija Ansa.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.